Yemek yaparken zamandan tasarruf etmek isteyenlerin en sık başvurduğu şeylerden biri, düdüklü tencere. Mutfağın kurtarıcısı gibi görünen düdüklü tencere, dikkatli kullanılmadığı zaman tehlikeli durumlara neden olabiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, son dönemlerde düdüklü tencereden yaralanıp, hastaneye gelenlerin sayısının oldukça arttığını belirterek, hanımları uyardı.
Kısıtlı zamanların kurtarıcısı gibi görünen düdüklü tencere, yanlış kullanıldığı zaman büyük bir tehlikeye dönüşebiliyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana düdüklü tencere yaralanmalarında artış yaşanması, uzmanları harekete geçirdi. Elindeki düdklü tencerenin patlaması ile yaralanan ve hastaneye kaldırılan, 5 gündür tedavi gören 45 yaşındaki Nazife Çakır tencerenin tam olarak soğumasını beklemeden açtığını ifade etti. Çakır, “Tencereyi biraz havası çıksın, daha çabuk soğusun diye camın önüne koydum. Sonra üstündeki düğmesini açtım. Biraz zaman geçti, delikten hava gelmiyordu. Bu sefer kapağını açayım dedim. Allah’tan camın önünde açıyordum. İçeride açsam belki daha kötü olacaktı, çünkü yemeğin yarısı yere döküldü. Tencere birden patladı. O anda her tarafıma geldi gibi hissettim. Can havliyle üzerime su tuttum. Panikle hastaneye geldik. Kimse benim yaptığımı yapmasın. Tencerenin iyice soğumasını beklesinler” dedi.
Düdüklü tencere yaralanmalarının artması üzerine açıklama yapan Şehir Hastanesinin yanık bölümünde görevli olan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, “Son 10 günde 6 vaka geldi. Fritözlerin, düdüklü tencerelerin kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. En ufak hatada bunlar, evdeki bir saatli bombaya dönüşebiliyor. Biz hastalara da soruyoruz, ipuçları elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle düdüklü tencerelerde bir seviye vardır. Onun aşılmaması gerekiyor. Oradaki basıncı düşüren mekanizmalarda düdük diye tabir ettiğimiz kısmın tıkanmaması için katı yiyeceklerin orayı tıkamayacak şekilde içine konulması gerekiyor. En önemli şey de soğutma aşaması. En çok gördüğümüz travmalar da bundan kaynaklanıyor. Hasta, ‘Herhalde erken açtım’ diyor. Yeterince soğutamadıkları durumda, hızlı açmaya kalktıklarında kapak bir anda patlıyor. Bazen kapak hastaların başına, gövdesine veya yanındaki kişiye isabet edebiliyor” şeklinde konuştu.