Uzman isim uyardı: İkinci el araç alacaklar bu kontrolleri muhakkak yapın

Ekonomide yaşanan dalgalanmaların en çok etkili olduğu sektörlerden biri şüphesiz otomotiv sektörü. İkinci el piyasasında araç fiyatları tavan yaparken, fırsatçılık yapmak isteyen bazı araç sahipleri piyasayı birbirine karıştırdı. Ekseprtiz firması bayramdan önce araç alacaklar için önemli uyarıda bulundu. İşte detaylar…

26.06.2022-09:26 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-09:26)

Kurban Bayramı yaklaşırken tatil planları da yapılmaya başlandı. Birçok kişi tatil öncesi ikinci el otomobil piyasasına yöneldi. Araç almanın oldukça zorlu olduğu bu dönemler için uyarılarda bulunan ekseprtiz firması yetkilileri, doğru otomobil almanın tüyolarını paylaştı. 

İkinci el araç alacaklar dikkat!

Yüksek fiyatlardan dolayı bir süredir durgun olan ikinci el otomobil firması, bayram tatilinin yaklaşması ile hareketlenmeye başladı. Özellikle sıfır otomobil üretiminde yaşanan tedarik sorunları, ikinci el piyasasını daha da hareketlendirdi. Bayram da tatil yapacakların büyük bir kısmı ise araç aramaya başladı. Peki ikinci el otomobil alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor. İşte detaylar…

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre; İkinci el araba alım satımlarında ekspertiz raporu olmadan işlem yapılmıyor. Birçok satılık araç bulunan internet sitelerinde, satılan araçlar alım kararı verildikten sonra ekspertize sokuluyor. Genellikle ekspertiz masrafları ise alıcı tarafından karşılanıyor. Ancak yapılabilecek bazı basit kontroller araç alırken size yardımcı oluyor. Ekspertiz hizmetleri veren RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, "İkinci el otomobil satın alacak tüketiciler, ileride masraf çıkarabilecek bazı hususları ekspertize gitmeden önce kontrol edebilirler, iç ve dış aydınlatma ampülleri, klimanın tam randımanla çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir" diye konuştu.

Mutlaka test sürüşü yapın

İlk dikkat edilmesi gereken şeylerden birinin test sürüşü olduğuna dikkat çeken Ünaldı, "Lastiklerin genel durumu, dişleri gözle kontrol edilebilir ve üretim tarihi lastik yanağı üzerinden tespit edilebilir. Aracın motor yağı durumu ve soğutma suyu durumu da kaput açılarak aracı satın almayı düşünen tüketiciler tarafından kontrol edilebiliyor, mümkünse bir test sürüşü yaparak direksiyonda gaza basmada ya da frenleme esnasında titreme var mı, sağa sola çekme var mı, bu gibi direksiyondaki titreme durumları fren sisteminde, yürüyen aksamda ve akslarda bir problem olabileceğinin ipuçlarıdır. Bu basit kontrollerin ardından tam kapsamlı bir ekspertiz yaptırarak profesyonel teknik ekibin ancak yakalayabildiği hataların tespitini gerçekleştirebilirler" dedi. Ünaldı, Gidecekleri ekspertiz şirketinin kurumsal ve TSE-HYB Belgesi'ne haiz olup olmadığına da dikkat etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz. Özellikle aracın en önemli bölümü, iskeleti olan şasi kontrolü, geçmişte ağır bir hasarda aracın iptidai yöntemlerle onarılıp onarılmadığını ele verir" dedi. 

İkinci  el araba alirken nelere dikkat edilmeli?

Arıza ışıkları önemli

Piyasadaki birçok aracın dijital olduğunu ve araba kontrol edilirken ikaz ışıklarına kesinlikle bakılması gerektiğini dile getiren Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre de, "Alacağınız otomobilin standart donanımında deri koltuk, multimedya sistemi gibi ekstra aksesuarlar olmadığı halde sonradan bayi tarafından takılmışsa, aracın kapılarında sök-tak işlemi dahi olabilir. Koltukları yerinden sökmek adına yapılan bu işlem sonrasında satacağınız araçta 4 parça değişen çıkma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Gösterge tablosunda yanan airbag-motor arıza ışığı, park freni ışığı, yağ uyarı ışığı gibi ışıklar da tüketicilerin gözünden kaçmamalı. Diğer yandan araç üzerindeki şasi numarasının bulunduğu bölgede bir tadilat var mı ve ruhsattakiyle uyuşuyor mu, kontrol edilmesi çok kritik önem taşıyor. Tüm bunlar dışında en yakın arkadaşınızdan araç almayı düşünseniz bile detaylı bir check-up, ekspertiz yaptırmak tüketicileri yüzbinlerce TL'yi bulabilecek zarardan koruyacaktır’’ şeklinde konuştu. 

İç aksamları inceleyin 

Satın almayı düşündüğünüz aracın iç aksamlarının muhakkak incelenmesi gerektiği, çalışır durumdaki kontrollerinin yapılmasının önemli olduğunu dile getiren Emre; "Direksiyonda, pedallarda, koltuklarda, el freni ve vites topuzunda aşınma, parlama var mı, yırtık var mı diye aracın içini inceleyin" dedi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal