Uzman isim hatasını kabul etti: S&P'nin Türkiye notunda pozitif açıklaması ve piyasa etkileri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye ekonomisine ilişkin son değerlendirmesini yaparak not görünümünü 'pozitif' olarak koruduğunu duyurdu. Bu açıklama, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun "B"den "B+"ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün "pozitif" olarak devam edeceği yönündeydi. Ancak, bu haberin ardında ekonomist Üzeyir Doğan, Haber7'ye yaptığı açıklamada, kredi kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik not artışlarının devam edeceğini ifade etti.

06.05.2024-17:04 - (Son Güncelleme: 06.05.2024-17:04) Uzman isim hatasını kabul etti: S&P'nin Türkiye notunda pozitif açıklaması ve piyasa etkileri

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisi hakkındaki açıklamasında, politika yapıcıların cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü bir ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması durumunda Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği vurgulanmıştı. Aynı zamanda, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği de bildirilmişti. A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Haber7'e yaptığı açıklamada, S&P'nin Türkiye notunda yapılan pozitif açıklamasının ardından kredi kuruluşlarının Türkiye'ye olan güveninin arttığını ve bu yönde not artışlarının devam edeceğini belirtti. Ancak, Doğan, uzmanlar arasında yapılan bir isim karışıklığı sonucu gerçekleşen bir hatanın olduğunu kabul etti.

Türkiye ekonomisine dair yapılan bu değerlendirmenin ardından piyasalarda bir hareketlilik yaşandı. Yatırımcılar, Türkiye'nin kredi notunun pozitif görünümünün, ekonomideki iyileşme beklentilerini artırdığına işaret etti. Bununla birlikte, uluslararası yatırımcılar ve yerel iş çevreleri, Türkiye'nin ekonomik durumu ve kredi notundaki değişikliklerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladılar.


“Türkiye’ye not artışı devam edecek”

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, Türkiye'nin not artışında beklenen eğilimin olduğunu belirterek, not görünümünün pozitif olarak korunmasının yakın zamanda bir not artışını beraberinde getirebileceğini dile getirdi. Üzeyir Doğan, not artışının yansımalarından birinin CDS primleri olduğunu ifade ederek, gün itibarıyla CDS primlerinin 300 seviyesinin altında seyrettiğini açıkladı. Kredi notunun borsaya etkisini değerlendiren Doğan, "Sınırlı da olsa bir kar realizasyonu getirdiğini görüyoruz" diyerek açıklama yaptı. Borsa açılışından ziyade kapanışının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Doğan, piyasada yukarı yönlü hareketin olduğu senaryoda yatırımcıların gelme eğiliminde de artış olabileceğini ifade etti. 

Zirveden satmak veya dipten almanın kolay olmadığını belirten Doğan, panik havasıyla agresif hareketlerin risk taşıdığını vurguladı. Mayıs ayı beklentisi ve seyrine ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, "Trendin oluşmasını engelleyecek bir aya girdik. Kritik bir beklentinin olmadığı bir aya girdik. Enflasyon, kredi notu gibi önemli veriler geldi. Bu nedenle gel-git yaşanabilecek bir ay olacak. Sektörler arasında geçişler ve kırılımlar yaşanabilir. Zirveden satmak risklidir. Yatırımcılar, zirveden dönüş emaresi verecek destek kırılımında satış yapmanın daha iyi bir strateji olduğunu düşünmelidir" şeklinde konuştu.


“İyiye gidiyoruz”

A1 Capital GYM'den Üzeyir Doğan, yabancı yatırımcının olumlu söylemlerine rağmen eylemlerinde bu pozitifliği göremediklerini belirterek, seçim sonrasında yabancı yatırımcının Türkiye'ye düşük bir şekilde de olsa yöneldiğini ifade etti. Yabancı yatırımcı girişlerinin yıl içerisinde yayılarak devam edeceğini öngören Doğan, yaz aylarında döviz girişinin artmasıyla birlikte enflasyonun da düşüş yaşayacağını dile getirdi. Bu atmosferde yatırımcının iştahının artacağını vurgulayan Doğan, "Bazı süreçler yavaş ilerleyebilir ancak iyiye gittiğimiz aşikar. Bunun not artışı ile de gözlemledik. Önümüzdeki dönemde yatırımcıyı daha fazla cezbedecektir. Bu nedenle yaz aylarında yabancı yatırımcı girişlerinin artacağı kanaatindeyim" dedi.


Uzman isim yanıldı! Altında yeni tahmin

Altın fiyatlarında yaşanan değişiklikleri yorumlayan Üzeyir Doğan, altının hafta başı itibarıyla tekrar yükselişe geçmesini değerlendirerek, önceki tahminlerinde yanıldığını ancak altın için hala risklerin bulunduğunu ifade etti. Faiz indirimlerinin gecikmesiyle birlikte Dolar bazında altın ons fiyatlarının kalıcı olmadığını belirten Doğan, yerli yatırımcılar için dolar kurunun önemli olduğunu vurguladı.

Dolar-TL kurunda stabil bir görünüm öngördüğünü dile getiren Doğan, altının hem ons hem de dolar-TL tarafından beklenen desteği göremeyeceği yönünde tahminlerde bulundu. Doğan, "Benim kanaatime göre, altın yerine TL varlıkları daha çekici durumda" diyerek TL'nin avantajını vurguladı.




Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal