Uzman isim açıkladı: Binlerce kişinin ölümüne neden olan fayın neden olduğu yüzey kırığı tespit edildi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem nedeniyle, kent merkezinde ve çevre illerde yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yaşanan depreme ilişkin açıklama yapan DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlere neden olan fay hattının yüzey kırıklığını tespit edildiğini açıkladı.

08.02.2023-09:50 - (Son Güncelleme: 08.02.2023-17:27) Uzman isim açıkladı: Binlerce kişinin ölümüne neden olan fayın neden olduğu yüzey kırığı tespit edildi

Fay hattının yüzey kırıklığını tespit eden Sözbilir, "Fay yeryüzünde ortalama 3 metre atım yaratmış, bunu fayın kestiği asfalt yolu ortalama 3 metre sol yana ötelemesinden anlıyoruz. Bu fay literatürde Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak bilinir. Böylece fayın Gölbaşı-Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda. Bunu Kahramanmaraş-Gaziantep yolundaki Tevekkelli köyü yakınlarında gözlemledik." ifadelerini kullandı.

Fay tespit edildi

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkez üssü olan depremlere neden olan fayın yüzey kırığını Kahramanmaraş-Gaziantep yolundaki Tevekkelli köyü yakınlarında tespit ettiklerini açıkladı..

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaptığı yazılı açıklamada, depremin ardından, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacakve Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ile Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Fay kırığı tespit edildi

Fay 3 metre atım yaptı

Çalışmalar ardından 10 ilde hissedilen 7.7 büyüklüğünü depreme enden olan fayın  yeryüzüne doğru çıktığı yeri bulduklarını söyleyen Sözbilir,  "Fay yeryüzünde ortalama 3 metre atım yaratmış, bunu fayın kestiği asfalt yolu ortalama 3 metre sol yana ötelemesinden anlıyoruz. Bu fay literatürde Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak bilinir. Böylece fayın Gölbaşı-Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda. Bunu Kahramanmaraş-Gaziantep yolundaki Tevekkelli köyü yakınlarında gözlemledik." İfadelerini kullandı. 

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal