Uzaya gitme başvuru ekranı açıldı... Uzaya gitmek isteyenler başvuru ekranı ve aranan şartlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Milli Uzay Programı çerçevesinde bir vatandaşımızı uzaya gönderme projemizi resmen başlatıyoruz." açıklamasını yaptıktan sonra başvuru şartları İnternet üzerinden, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlanmış durumda. Peki, Uzaya gitmek için açılmış olan başvuru ekranı ve başvuru şartları nelerdir? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar sayfamızda yer almaktadır.

24.05.2022-02:36 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-02:36) Uzaya gitme başvuru ekranı açıldı... Uzaya gitmek  isteyenler başvuru ekranı ve aranan şartlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Milli Uzay Programı çerçevesinde bir vatandaşımızı uzaya gönderme projemizi resmen başlatıyoruz." açıklamasını yaptıktan sonra başvuru şartları İnternet üzerinden, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlanmış durumda. Bunun üzerine bir çok vatandaşımız uzay yolculuğu haberine heyecanlanarak başvuru sisteminin şartlarını incelemeye başladı. 100. yıla özel olarak 1 kişinin seçileceği uzay yolculuğu adaylarının detaylarına geçelim.

Uzaya gitme başvuru ekranı açıldı... Uzaya gitmek isteyenler başvuru ekranı ve aranan şartlar

Uzaya gitmek için açılmış olan başvuru ekranı ve başvuru şartları nelerdir?

Kabine toplantısının ardından yapılan açıklamanın ardından, uzay yolculuğunun hayalini kuran vatandaşlar hemen araştırmalara vakit kaybetmeden başladı. Uzay yolculuğunun başvurularının uzaya. gov.tr sitesinden yapılacağı paylaşıldı. 

Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklamasında, Uzay yarışında yer almanın lüks olmadığını, bunun mecburiyet olduğunu açıkladı. Yapmış olduğu açıklamasında şunları söylemiştir; "Aya ulaşmaktan uzay eko sistemi oluşturmaya, insan kaynağı geliştirmeye varan geniş yelpazedeki hedef başlıklarımız da adım adım ilerliyoruz. Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini çok iyi biliyoruz. Dünya düzeninin belirleyicisi konumundaki teknolojilerin, savunmadan imalat sanayine, araştırma, geliştirme bilişime kadar her alanda proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Türkiye için uzay yarışında yer almak lüks değil mecburiyettir. Milli Uzay Programı kapsamında gerçekleştireceğimiz her hedef Türkiye'nin yeni yüzyılındaki başarılar için birer mihenk taşı olacaktır. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile Türk gençleri uzay yarışların aktörleri olsunlar istiyoruz. Bugün ülkemiz adına yepyeni bir eşiğe hep birlikte adım atacağız '' açıklamalarını yapmıştır. 

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak yapılacak bu çalışmada, 1 Türk vatandaş şartlara uyduğu takdirde uzay yolculuğunu yapabilecek. Ayrıca seçilen 2 kişiden birisi, 10 sene boyunca TUA ve TÜBİTAK bünyelerinde mecburi görev yapacak. 

Uzay yolculuğuna başvurular, uzaya. gov. tr adresinden yapılabilecek. Bu sistemden haricinde, başka bir yerden başvuru kabul edilmeyecek. Başvuru tarihi en son 23 Haziran 2022 tarihi saat 20:23 'e kadar yapılmış olması gerekmektedir. Başvuruda bulunmuş olan adaylar, başvuru sistemine girdikleri beyan ve belgelere göre değerlendirilmiş olacaklar. Bu sebeple tüm bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Yoksa başvuru geçersiz sayılacaktır. İlk aşamayı geçmeyi başaran kişilerden, 2. aşamada ek bilgi, belge, doğrulama, test, tetkik ve muayeneler istenecektir. Mülakata çağrılacak olan aday kişilerden, detaylı bir şekilde değerlendirilme sürecinin arından  belirlenmiş olacak. Mülakat öncesi ve sonrasında uygulanmış olan kapsamlı değerlendirmelerin ardından, elenmiş olan adayların hiç bir hak iddiası bulunamayacak. Seçilecek olan 2 (iki) aday arasından birisi TUA veya TÜBİTAK bünyesinde göreve başlayarak, 10 (on) sene mecburi hizmet yükümlülüğüne sahip olacak.

Uzaya gitme başvuru ekranı açıldı... Uzaya gitmek isteyenler başvuru ekranı ve aranan şartlar

Uzaya gitmek için şartlar nelerdir?

TC. vatandaşı olmak.

Doğum tarihinin, 23 Mayıs 1977’den sonra olması,

Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak.

Yükseköğretim kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olması.

Çok iyi derecede İngilizce bilmek.

Boy uzunluğu ; 149,5-190,5 cm, Kilo: 43-110 kg

Adaylardan istenilen genel sağlık kriterleri aşağıdaki şekildedir; 

Her 2 gözün sağlam olması, lens- gözlük düzeltmesi sonrasında %100 görme keskinliğinin olması,

Renkli göz bozukluklarının olmaması,

Protez kullanmamak ve vücutta platin ve vidanın olmaması,

Tüm eklemlerin normal hareket açıklığına sahip olması,

Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak.

Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak.

Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı daha önceden yaşamamış olunması,

Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olunmaması.

Epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları daha önceden yaşamamış olmak.

İnsülin veya diğer hipoglisemik ilaçlar ile tedavi gerektiren diyabet (şeker) rahatsızlığının olmaması,

Aşağıda verilmiş olan özelliklere sahip olan kişiler öncelikli olacaklardır; 

Karmaşık sistemlerin çalışma prensiplerini anlamaya ilgili ve bunun için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmak,

Özellikle rahatsız ve kısıtlı ortamlarda ve ilk kez karşılaşılan dış uyaranların varlığında problem çözme yeteneğine sahip olmak,

Takım çalışmalarında ayak uydurmak ve iletişimi üst düzeyde kullanıyor olmak,

Baskıya maruz kalındığında, zorluklara karşı vereceği mücadelede soğukkanlılığını koruyabilmek ve mantıklı karar alarak ilerleme gösterebilmesi,

Başvuruda bulunacak olan erkek adayların, askerliğini tamamlaması gerekmektedir. Hapis yatmamak, hiç bir suça karışmamış olması gerekmektedir. Ayrıca KHK kapsamında olan terör örgütlerine yada Devlete karşı olan hiç bir faaliyetlerde bulunmaması gerekmektedir. Grup üyeliğinin bulunmaması ve hiç bir şekilde irtibatta olunmaması gerekmektedir.

Yukarıdaki tüm şartlara uygun bulunulduğu takdirde, seçilecek olan 2 adaydan 1 tanesi uzay hayaline kavuşarak, uzay yolculuğunu yapan ilk Türk olarak tarihe geçecek. İlerleyen zamanlarda konu hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaşmış olacağız.

Nilay Kızıldemir
nilaykzldmr@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal