Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde Uzaktan Çalışma Yönetmeliği yayınlandı. Peki, Uzaktan Çalışma Yönetmeliği nedir? Uzaktan çalışma sözleşmesi yazılı mı yapılacak? Uzaktan çalışma sisteminde malzemeler nasıl temin edilecek?

10.03.2021-10:40 - (Son Güncelleme: 10.03.2021-10:40) Uzaktan Çalışma Yönetmeliği Nedir?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte sosyal ve iş hayatında birçok değişim yaşandı. Bu değişimlerden biri de uzaktan çalışma sistemi oldu. Devlet tarafından verilen maddi desteklerin yanında, salgının yayılmasının önlenmesi için ‘uzaktan çalışma sistemi’ uygun sektördeki işverenler tarafından uygulanmaya başlandı. Ancak bugüne kadar, ‘uzaktan çalışma sistemi’ ile alakalı herhangi bir yönetmelik yayımlanmamıştı. Bu nedenle işverenler kendi sistemlerini oluşturuyorlardı. 

Böylesi durumlarda, birtakım karışıklıkların çıkması ve çalışma detaylarının belirsizliği nedeniyle aksaklıkların yaşanması gibi sorunlarla karşı karşıya kalınıyordu. Belirsizliği giderebilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  Uzaktan Çalışma Yönetmeliği yayımlamak için kollarını sıvadı. 

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ NEDİR? 

Uzaktan Çalışma Yönetmeliği, işçi ve işveren arasında yapılacak iş anlaşması ile işverenin uzaktan çalışan işçiye karşı olan maliyet sorumlulukları, çalışma ortamının düzenlenmesi, çalışma sürelerinin belirlenmesi, verilerin korunması, malzeme ve iş araçlarının temini gibi konulara netlik kazandırılmasını amaçlayan bir yönetmeliktir.

UZAKTAN ÇALIŞMA SÖZLEŞMESİ YAZILI MI YAPILACAK? 

Bir iş kolu için uzaktan çalışma sisteminin belirlenip geçerlilik kazanması halinde söz konusu sözleşmenin işçi ile işveren arasında yazılı şekilde yapılması gerekiyor.

Sözleşmede, işin tanımı, yapılma şekli, işin süresi ve yeri, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar, işveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümlerin yer alması gerekiyor. 

UZAKTAN ÇALIŞMA SİSTEMİ YÖNETMELİĞİNDE MALZEME TEMİNİ

Yönetmeliğe göre, uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli malzeme ve iş araçlarının iş sözleşmesinde aksinin kararlaştırılmadığı durumlarda işveren tarafından sağlanması esas alınıyor. Ayrıca işveren tarafından temin edilen bu malzeme ve iş araçlarının kullanım esasları ile bakım ve onarım koşulları, açık, net ve anlaşılır bir ifadeyle, soru işareti kalmayacak şekilde uzaktan çalışana bildirilecek.

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE ÇALIŞMA SÜRESİ

Uzaktan çalışmanın geçerli olacağı zaman aralığı ve iş süresi söz konusu iş sözleşmesinde belirtilecek. Mevzuatta öngörülen sınırlamalar ekseninde taraflarca çalışma saatlerinde değişiklik yapılabilecek. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi üzerine, işçinin kabulü ile mevzuattaki hükümlerin dışına çıkılmayacak şekilde yapılacak.

HANGİ İŞLERDE UZAKTAN ÇALIŞMA YAPILMAYACAK?

Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bu maddelerin işlenmesi veya söz konusu maddelerin atıkları ile çalışma, biyolojik etkenlere maruz kalma riski bulunan çalışma işlemlerini içeren işlerde kesinlikle uzaktan çalışma yapılamayacak. Bu kapsamdaki işler belirli bir tesiste, belirli güvenlik tedbirleriyle gerçekleştirilmeye devam edilecek. 

Millî güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis veya hizmetlerden hangilerinde uzaktan çalışma yapılıp yapılmayacağı ilgili birimin inisiyatifinde olacak


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal