Uykusuzluk (İnsomnia) nedir, belirtileri nelerdir? İnsomnia hastalığı sebepleri ve tedavisi

Halk arasında uykusuzluk adı verilen insomnia hastalığı, uyku sorunu çeken kişilerin yaşadığı bir sağlık problemidir. Çok sayıda kişi tarafından yaşananan bu rahatsızlıkta kişile uykuya zor dalarlar ve uyandıklarında kendilerini aşırı yorgun hissederler. Peki, Uykusuzluk (İnsomnia) nedir, belirtileri nelerdir? İşte, insomnia hastalığı sebepleri ve tedavisi..

13.06.2022-09:13 - (Son Güncelleme: 13.06.2022-09:13) Uykusuzluk (İnsomnia) nedir, belirtileri nelerdir? İnsomnia hastalığı sebepleri ve tedavisi

Bazı kişiler, uykuya zor dalarlar ve uykuda kalması zorlaşır. Erken uyanmak zorunda kalan bu kişiler yeniden uykuya dönmede zorluk yaşarlar ve bu durum kişileri uyandıklarında kendilerini yorgun hissetmelerine neden olur. Halk arasında uyuyamama veya uykusuzluk hastalığı olarak da bilinen bu duruma tıp dilinde 'İnsomnia' denir.

İnsomnia hastalığının nedenleri ve hastalığın belirtileri çok sık araştırılan bir konudur. Uykusuzluk yaşayan kişilerin en çok merak ettikleri bir diğer konu da hastalığın tedavisi olup olmadığıdır. Bu yazımızda insomnia hastalığı ile ilgili tüm bilinmesi gereken bilgiler ile birlikte, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

İnsomnia (Uyksuzuluk) nedir

Uykusuzluk (İnsomnia) nedir, nedenleri nelerdir?

Tıp dilinde 'İnsomnia' adı verilen uyuyamama hastalığı yaşayan kişiler uyku için yeterli zaman ve şansı olmasına rağmen bir türlü uyuya dalamazlar. Bu durum kişinin normal hayatını çok fazla etkiler ve beli bir süre sonra çekilme bir hale getirir. Bireyin normal yaşamını, kişisel ve iş hayatının da kötü derecede etkileyen uykusuzluk hastalığı yaşayan kişiler kendilerini sürekli yorgun ve halsiz hissederler.

Uyuyamama hastalığı olarak bilinen insomnia, Türkiye'de dahil dünya genelinde yaklaşık yüzde 40 oranındaki nüfus bu hastalıpğa sahiptir ve bu nedenle uykusuzluk sorunu çekmektedir. Bu oranın yüzde 10'luk dilimi imsonmia hastalığını kronik olarak yaşarlar.

İnsomnia hastalığını belirtileri nelerdir?

Bazı durumlarda bireyler uykusuzluk sorunu yaşadıklarında insomnia hastalığına yakalanıp yakalanmadığını merak ederler. Bu kapsamda insomnia hastalığını belirtileri araştırılır. İnsan İnsomnia olduğunu nasıl anlar şeklinde sorulan sorulara karşılık olarak insomnia hastalığının belirtilerini sıralayacak olursak;

- Geceleri uykuya dalmak konusunda zorlanma,

- Geceleri sürekli uyanma,

- Erken saatlerde uyanma,

- Gece uykusu sonrası dinlenmemiş hissetme,

- Gündüz hissedilen sürekli yorgunluk veya uyku hali

- Uykusuzluktan kaynaklı sinirlilik, depresyon yada anksiyete

- Dikkat toplamada zorlanma, odaklanamama, hatırlamada güçlük yaşama,

- Duygu durumlarının ani değişmesi,

- Konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı.

İnsomnia hastalığının nedenlerine gelecek olursak;

Farklı ilaçların yan etkilerinin sonuçları,

Şehir dışı veya yurt dışı yolculuklarında saat farkı,

Sürekli stres altında yaşama,

Gece işinde çalışma,

Uyuşturucu gnibi uyarıcı maddeler kullanma,

Kahve gibi kafein özelliği yüksek içeceklerin uyku öncesi tüketilmesi,

Alkollü içeceklerin çok sık ve çok fazla tüketilmesi.

İnsomnia (Uyksuzuluk) nedir

İnsomnia (Uyksuzuluk) hastalığının tedavisi

İnsomnia hastalığına tedavi öncesi herkesin bilmesi gereken çok önemli bir detay vardır. Bu hastalık genel olarak psikolojik bir durum içermesidir ve tedavi sürecinde herşeyin kafada bitirilmesi gereklidir. Kaliteli bir tedavi süreci istiyorsanız mutlaka uzman bir doktordan yardım almalı ve gerekli tetkikleri yaptırarak muayenenizi olmalısınız.

Uzman doktorlar, kişilerde ilk olarak uyuyayama sorunlarını belirlerler ve o sorunlar üzerine giderler. Mesela sigara kullanımı yüksek ise bu durumun azaltılması veya bırakılması yönüne ilerler. Gündüzleri veya akşamları tüketilen kafeinli içeceklerin tüketilmemesi önerilir. Sınav, eğitim veya iş yerinde yaşanan bazı stresli durumlar için de farklı yardımlar tavsiye edilir.

Psikolojik olarak görülen bu hastalık genellikle ilaçsız olarak tedavi edilir. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişi sadece ilaç tedavisi istiyorsa uzman doktorlar bu kez de ilaçlı tedavi konusunda yardımcı olurlar. Bu durumda doktorlar geçici olarak uyku hapları verirler. 

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal