Üreticiye müjdeli haber! 3 önemli destek ve ödeme paketi açıklandı

Ekonomide oldukça önemli bir destek paketi hazırlanıyor. Yeni çalışmaya yönelik indirimli, ertelemeli ve maliyet girdilerinin dikkate alınan fatura ödeme sistemi olacak. İşte haberin detayları...

18.05.2022-08:42 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-09:43) Üreticiye müjdeli haber! 3 önemli destek ve ödeme paketi açıklandı

Pandemi, Ukrayna-Rusya Savaşı ve iklim değişikliklerinden dolayı tarımda meydana gelen sıkıntılar neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alırken, Türkiye bu yönde oluşan olumsuz gelişmeleri ortadan kaldırmak adına art arda adımlar atmaya başladı. Tarım sektörünün sorunlarının hızlı bir şekilde çözülerek üretimin artırılmasına yönelik yapılan çalışmalara hız verilirken, çiftçilerin elektrik faturalarının hafifletilmesi ve rahatça ödenebilmesine yönelik üç önemli çalışma yapılmaktadır. Gelen son dakika bilgisine yönelik Tarım sektörünün sorunlarının çözülmesi adına üç konu masaya yatırıldı. Bu konular ve yapılan çalışmalar ise şu şekilde: 


''Hasattan sonra ödeme''

Tarım sektörü ve AK Parti tabanının son dönemde gündem olan en önemli taleplerinden biri çiftçilerin elektrik borçları ile ilgili olmuştur. Tarımla uğraşan üreticilerin elektrik bedellerinin hasattan sonra ödenmesi yönünde olan talepler üzerine çalışma başlatılmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın organizatörlüğü ile birlikte elektrik dağıtım şirketleri ile görüşmeler yapılmaktadır. Hayata geçirilecek planlamada elektrik bedellerinin her ay ödeme alınması yerine 6 aylık periyotlarla alınması masaya yatırıldı. Dağıtım şirketlerinin bu konuda, belirli bir oranda düşük faiz uygulaması taleplerinin olduğu da belirtilmektedir. İlerleyen günlerde bu konu hakkında bakanlık ve dağıtım şirketlerinin arasında protokol yapılması beklenmektedir. 

''İndirimli elektrik''

AK Parti tabanından gelen bir diğer talep de sulamada kullanılan elektriğe yüzde 50 indirim yapılmasına yönelikti. Fakat dağıtım şirketleri bu duruma çok sıcak bakmıyor. Bütçeye maliyetinin ise beklenenden yüksek olacağı hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra indirimli elektrik için yasa değişikliği de gerekmektedir. 

''Desteklerin hızlandırılması'' 

Söz konusu desteklerin azaltılarak, temel girdilere daha yüksek destek verilmesi çalışması bir süredir devam etmektedir. Bu sürecin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi istenmektedir. Yoksa "hükümet destekten vazgeçti, azalttı" gibi endişe ortamı oluşabileceği belirtilmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal