Ürdün'de Kavurucu Sıcaklar Nedeniyle Mahsuller Zarara Uğradı

Ürdün'de aşırı sıcaklar mahsullere zarar verdi. Bu durumdan muzdarip olan çiftçiler 'Sezon normal zamanından aylar önce sona ermiş oldu' dedi.

19.07.2021-15:47 - (Son Güncelleme: 19.07.2021-15:47) Ürdün'de Kavurucu Sıcaklar Nedeniyle Mahsuller Zarara Uğradı

Kavuran sıcaklıklar giderek artınca içinden çıkılmayacak bir hal alıyor. Son zamanlarda birçok ülkede olduğu gibi Ürdün'de de hava sıcaklıklarında çok fazla artış olunca, mevsim ürünlerinin zarara uğramasına ve üretim sezonunun erken bitmesine sebep verdi.

Ülkede nem sıcaklarının çok fazla artması ve yağış yüzdesinin düşmesi ile beraber hava koşullarında meydana gelen değişim, tarım ürünlerini ciddi bir şekilde etkisi altına aldı.

Daha önce benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşandığı ülkede, termometreler kimi zaman 50 dereceyi buldu.

Yağışların ve su rezervlerinin azalmasının ardından Ürdün, İsrail'den 50 milyon metre küp daha su satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Ürdün'ün kuzeyindeki kırsal bölgelerde yetişen kabak, balkabağı, börülce ve bamya bu yüksek sıcaklıklardan en fazla etkilenen ürünler oldu.

SICAK HAVA TOPRAĞIN NEMİNİ KURUTTU

Kuzeydeki İrbid ilindeki çiftçilerle bir araya gelen AA muhabiri aşırı sıcakların tarım ürünlerine etkilerini yerinde izledi.

Bu yıl yağışların az olduğunu belirten çiftçi Ekrem Taha (56), "Hava sıcaklarının da yüksek olması nedeniyle, mahsullerin nemini korumaya yardımcı olan çiy damlalarını göremedik. Bu nedenle de sezon normal zamanından aylar önce sona ermiş oldu." dedi. Eliyle gösterdiği kavun ve salatalık gibi mahsullerin, normalde eylül ayına kadar devam ettiğini ancak bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle temmuz ayında kuruduğunu belirten Taha, "Biz çiftçiler, bu ürünleri satarak kazandığımız parayla geçimimizi sağlıyoruz. Ancak sıcak hava toprağın nemini kuruttu ve sezonun süresi kısaldı." ifadesini kullandı.

Ürdün'de ikamet eden Suriyeli çiftçi Racih el-Ahmed de "Yaz sezonunda kazandıklarımızla yılı geçiriyoruz. Ancak bu sezon, ekonomik sıkıntılar ve aşırı sıcaklar nedeniyle kötü geçti." diye konuştu.

Önceki yıllarda ekim ayına kadar mahsul alabildiklerini ancak bu yıl temmuz ayı başında bu işlemin bittiğini kaydeden Ahmed, sadece bir ay hasat yapabildiklerini söyledi.

MAHSULLER AZ OLUNCA FİYATLAR ARTTI

Manavı bulunan İbrahim ez-Zahir ise normalde sattığından çok az sattığını dile getirerek 'Bu mahsullerden her yıl yaklaşık 500 kilo satış yapardım. Bu yıl maalesef sadece 50 kilo satabildim' ifadelerini kullandı.

Manavcı Zahir, mahsullerin az olması sebebi ile önceki seneye göre fiyatları da artırmak mecburiyetinde olduklarını bildirdi.

Tarım Bakanlığı Sözcüsü Lawrence el-Mecali de, son yirmi yılda iklimde yaşanan değişikliklerin Ürdün'ü önemli ölçüde etkilediğini dile getirdi.

Buna bağlı olarak özellikle nohut, kabak, kavun, karpuz, bamya ve soğan olmak üzere yaz mahsullerinin yetiştirildiği tarım arazilerinin verim oranının düştüğünü kaydeden Mecali, bu duruma karşı bakanlığın önceki yıllarda çiftçiye yardımcı olduğunu; tarım topraklarının yağmur suyunu ve nemi tutma kabiliyetini artırma hedefiyle toprak koruma önlemleri alabilmeleri için hibe ödemesi yaptığını dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal