Unutulmaya Yüz Tutmuş Deri İşlemeciliğini Yeniden Gün Yüzüne Çıkartıyor

Afyonkarahisar'ın tek kadın deri işleme ustası Fatma Kıvrak, hobi olarak başladığı deri işlemeciliğine pandemiden sonra sipariş yetiştiremiyor.

16.06.2020-09:55 - (Son Güncelleme: 16.06.2020-09:38) Unutulmaya Yüz Tutmuş Deri İşlemeciliğini Yeniden Gün Yüzüne Çıkartıyor

Coronavirüs pandemisinden sonra doğal ürünlere ilgi arttı. Afyonkarahisar'ın tek kadın deri işleme ustası Fatma Kıvrak, hobi olarak başladığı deri işlemeciliğine pandemiden sonra sipariş yetiştiremiyor.

Unutulmaya yüz tutmuş sanat atölyelerininin yer aldığı Taş Han'da deri işletmeciliği yapan Fatma Kıvrak, sığır derisinden el yapımı çanta, yemeni, çarık, aksesuarlar, tablo ve siparişe göre istenilen ürünlerin çalışmasını yapıyor.

Afyonkarahisar'da içerisinde unutulmaya yüz tutmuş sanat atölyelerini barındıran tarihi Taş Han'da yine unutulmaya yüz tutmuş deri işlemeciliğini yeniden gün yüzüne çıkartan Fatma Kıvrak, hobi olarak başladığı dericilikte sipariş yetiştiremiyor.

2,5 aylık sürede evden çalışan deri ustası Kıvrak, "2,5 evde kaldık, evde kalıp bu süreci atlatmaya çalıştık. Bizler hep üretici olduğumuzdan dolayı atölyeyi eve taşıdık ve evde üretim yapmaya başladık. 2 haftadır da faaliyetlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz" dedi.

Kıvrak, "Benim kullandığım deri nefes alabilen bir deri ve nefes aldığından dolayı bakteri oluşumu yapmıyor. Bundan dolayı halk nasıl besleneceğini, nasıl giyineceği konusunda, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda öncelikli ve dikkatli davranmaya çalışıyor. Buda bizim yaptığımız ürünlerin daha da değer görmesini sağladı" diye konuştu.

2 çırakla bu mesleği sürdürdüğünü belirten Kıvrak, "Dericilik aslında erkek işi ama işin kadını erkeği değil bence o iş severek yapılmalı. Bu durumdan da memnunum. Ben dericiliği seviyorum ve insan sevdiği işi yapmalı bence. İlk başta hobi olarak başladık ve sonra burada görsellerimizi sergilemeye başladık. Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaatı bizler işte modernize ederken bugünün şartlarında yapmaya çalışıyoruz. Ben şuanda 2 tane çırak yetiştiriyorum. Umut ediyorum ki onlar da benden devralarak bu mesleğin ölmemesini sağlayacaklar" dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal