Umman Gezi Rehberi

Resmi adıyla Umman sultanlığı olan güneybatısında Asya'ya komşudur ve Arap Yarımadası’nın güneydoğusuna kıyısı bulunmaktadır. Kuzeybatısında Birleşik Arap Emirlikleri, batısında Suudi Arabistan, güneybatısında ise Yemen bulunmaktadır.

08.07.2020-15:10 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-14:52) Umman Gezi Rehberi

Asya Kıtası'nın Arap Yarımadası'nda yer alan Umman geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Bangladeş, Hindistan, Güneydoğu Asya gibi ülkelerden çok fazla göç alan bu ülkede okuma yazma oranı oldukça düşüktür. Halkının yüzde yüzüne yakın oranı İslam dinini seçen bu ülkede resmi dil Arapçadır. Umman'da gezilebilecek bazı yerleri şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

1 Umman da Gezilecek Yerler

1.1. Umman Kaleleri 

1.1.1 Jabrin Kalesi 

Milattan sonra 1675 yılında yapılan bu kale, en büyük ve görkemli saltanat kalelerinden biri olarak kabul edilmekte ve Bil Arab bin Sultan tarafından yapıldığı bilinmektedir. Bir sanat dehası olarak kabul edilen bu kale, günümüze kadar oldukça iyi korunmuş bir şekilde gelmektedir. Bu kaleyi yaptıran hükümdarın, şiir ve sanata olan düşkünlüğü mimaride kendini belli etmektedir. 

1.1.2.Niwza Kalesi 

Umman'ın eski başkentinde olan bu kale, Mirza adı verilen unvan tarihinin en antik şehrinde bulunmaktadır. Umman'ın sanat ve kültürünün mimari de yoğunlaştığı bir başka Eser olan Niwza Kalesi, 15. yüzyıl eseridir. 30 metre yüksekliğine sahip olan bu kale, Umman'ın en büyük kentinde bulunmaktadır.

 1.1.3 Bahla Kalesi 

1990 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde adını bulunduran Bahla Kalesi, 13 ve 14. yüzyıllarda inşa edilmiş kültürel bir mirastır. Boyut olarak oldukça büyük yapıya sahip olan bu kalenin inşasında yalnızca kerpiç kullanılmıştır. Bu kale aynı zamanda 13 ve 14. yüzyıllarda ticaretin merkezi olarak kullanılmaktadır. 

1.1.4.Nakhal Kalesi

Önemli ticaret merkezleri ve kervansaraylar üzerinde yapılı olan Umman ülkesinde, bir diğer ticaret bölgesinde inşa edilmiş olan Nakhal Kalesi, 17. yüzyıldan günümüze gelmeyi başarmıştır. Dört bir yanı palmiye ağaçları ile çevrili olan bu kale sanatı mimarisinde taşımaktadır. 

1.1.5 Al Hazm Kalesi 

Umman’ın en etkileyici ve görkemli kalelerinden biri olan Al-hazm Kalesi, Ar Rustaq kentinde bulunmaktadır. Tarih ve sanatın mimariye yansıdığı bu kale, aynı zamanda olmanın en güzel manzarasına tencere açmaktadır. 

2. Türbeler ve Dini Mekanlar 

2.1. Sultan Kabus Camii

2001 yılında yapılan bu cami, tarihi bir bina olmamasına rağmen Umman'ın en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer almayı başarmıştır. Şu an hükümdarlığını sürdüren sultan tarafından inşa ettirilen bu cami, sultanın saltanatının 30 yıl şerefine 600 kadının el işçiliği ile yapılmıştır. Bu cami, gayrimüslimlere açık olan tek cami olma özelliği ile bilinmektedir. 

2.2. Bibi Mayram Türbesi 

Umman'ın ilk başkenti olan Qalhat bulunan bu cami, Mayram Türbesi olarak anılmaktadır. Türbenin içinde yalnızca Bibi Meryem'in mezarı bulunmaktadır ve inanışa göre bu türbenin yeri Maryam'ın kendisi tarafından cami yeri olarak almıştır. 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal