UMKE Ne Demek?

UMKE nedir? UMKE'nin açılımı nedir, kimler katılabilir? Hangi faaliyetleri yürütür? UMKE'nin yararı nedir? şeklindeki soruların cevaplarını derledik...

03.02.2021-09:38 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-15:02) UMKE Ne Demek?

Ülkemizde yaşanan doğal afetlerde adını sıklıkla duyduğumuz UMKE, doğal afetlerde hayat kurtaran bir ekiptir. Sağlık çalışanlarından ve Türk ekiplerinden oluşan UMKE nedir? UMKE açılımı nedir? UMK'ye nasıl başvurulur, kimler katılabilir?

NEDİR?

Açılımı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olarak bilinen UMKE,  her türlü afet yaşanması durumunda yurt içi ve yurt dışında hem yeterli hem de nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir kurumdur. Afrin Harekatından Elazığ depremine kadar çok sayıda afette görev almışlardır. Peki UMKE'ye kimler katılabilir?

KİMLER KATILABİLİR?

UMKE personeli; çeşitli birimler içerisinde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli, gönüllü sağlık personeli arasından seçilmektedir. Seçilen personel belirli eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gereken durumlarda olağandışı olaylara müdahale eder. 

UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli dahil olabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri Bakanlık tarafından yapılır. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık ya da valilik görevlendirmesi ile gerçekleştirir.

UMKE’nin çalışmalarına destek olmak isteyen sivil vatandaşlar da UMKE gönüllüsü olarak UMKE üyesi olabilir. Ancak faaliyetler ile ilgili her türlü harcama gideri kendilerine ait olmaktadır. 

UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.


AÇILIMI NEDİR?

UMKE'nin açılımı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olarak bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın bünyesinde görev yapan UMKE, ülkemizde meydana gelen birçok doğal afette görev almış, bu görevleri başarılı bir şekilde yerine getirmiştir.

GÖREVLİLERİ PARA ALIYOR MU?

UMKE, gönüllülük esasına göre faaliyet yürüttüğü için bu kurum bünyesinde çalışan kişiler herhangi bir ücret almazlar. Öte yandan, isteyen kişiler bütçeleri ölçüsünde UMKE'ye bağış yapabilirler. Bu sayede UMKE görevlerini daha etkin bir şekilde yerine getirebilir. Ülkemiz, yıl içinde çeşitli doğal afetlerin yaşandığı bir ülkedir. Bu nedenle bu tarz kurum ve kuruluşların faaliyetleri çok önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal