UMH Başbakanı Serrac: ‘Biz Halkımızı Saldırganlara Karşı Koruyoruz’

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Serrac, Türkiye'nin Libya'da bulunma sebebiyle ilgili "Bu Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin meşru hakkı olmakla beraber halkımıza karşı vatani görevimizdir. Biz halkımızı saldırganlara karşı koruyoruz." ifadelerini kullandı.

25.02.2020-11:42 - (Son Güncelleme: 25.02.2020-11:33) UMH Başbakanı Serrac: ‘Biz Halkımızı Saldırganlara Karşı Koruyoruz’

Birleşmiş Milletler nezdinde tanınırlığı olan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, BM İnsan Hakları Konseyinin 43. oturumuna katılmak amacıyla geldiği İsviçre'nin Cenevre şehrinde, AA muhabirine demeç verdi.

Son haftalarda bazı Arap ülkeleri ve uluslararası medya tarafından çarptırılan Türkiye'nin Libya'da bulunma sebebiyle ilgili soruya Serrac, "Türkiye ve Libya arasında tarihi, siyasi, toplumsal, ekonomik, güvenlik ve askeri ilişkiler... onlarca yıldır süregelen ilişkiler var. Libya ve Türkiye arasındaki ilişkiler yeni değil. Biz, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelere müracaatta bulunduk. Türkiye, bizim çağrılarımıza olumlu yanıt verdi." şeklinde yanıt verdi.

Serrac, Türkiye ve Libya'nın güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası imzaladığını hatırlatarak muhtıranın içeriğinde eğitim, terörle mücadele ve düzensiz göçmenler gibi konuların olduğunu kaydetti.

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in saldırılarına tepki gösteren Serrac, başta başkent Trablus olmak üzere, Libya'nın batısındaki ve diğer bölgelerdeki kentlere saldırıların sürdüğünü söyledi.

"TÜRKİYE BİZE OLUMLU DÖNÜŞ YAPTI"

Serrac, "Türkiye ile bu çerçevede iş birliği yapıyoruz. Bu, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin meşru hakkı olmakla beraber, egemenliği çerçevesinde halkımıza karşı vatani görevimizdir. Biz halkımızı bu saldırganlara karşı koruyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Libya arasındaki tarihi bağlara işaret eden Serrac, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Türkiye ile aramızdaki ilişkilerin bütün alanlarda derin olduğunu ayrıca vurgulamak isterim ki; bu şaşılacak bir durum değildir. Biz ABD, İngiltere, İtalya ve Türkiye’ye müracaatta bulunduk. Türkiye bize olumlu geri dönüş yaptı ve sonra bütün bu gelişmeler yaşandı."

"BU SAVAŞI BİZ İSTEMEDİK, DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI KOYDUK"

Serrac, Libya’da kalıcı ateşkes sağlamayı hedefleyen Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarının dışında Hafter tarafıyla yarın Cenevre'de yapılacağı BM tarafından duyurulan "siyasi toplantılar” sonrasında ne olacağı konusuna da değindi.

Kendilerinin barış taraftarı olduğunu vurgulayan Serrac, "Bu savaşı biz istemedik. Kendimizi, ailemizi savunmak için bu savaşa girdik. Hedefimiz olan sivil ve demokratik devlete ulaşmak için kendimizi savunduk. Meşru yönetime karşı yapılan darbe girişimine karşı koyduk." Dedi.

Serrac, Cenevre'deki 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarının "uzun ve devam eden bir süreç" olduğunu vurguladı.

"HAFTER VE DESTEKÇİLERİ SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR" VURGUSU

Ülkesinde kalıcı ateşkes ve barışın sağlanması için yapılan görüşmelerden de söz eden Serrac, "Geçen bunca yılda maalesef bir ortak bulamadık. Bu savaşın durdurulmasına yönelik önemli bir gelişme kaydedilmedi. Bu savaşta kazanan yok, herkes kaybediyor.” değerlendirmesini bulundu.

Serrac, Libya'daki iç savaşın yol açtığı tahribatlar sebebiyle sivillerin evini terk ettiklerini ve altyapının zarar gördüğünün altını çizerek şu şekilde devam etti:

"Havaalanları yıkılıyor, limanlar bombalanıyor, göçmen sığınağı bombalanıyor. Bunların hepsi savaşın olumsuz yansımalarıdır ve savaş, bütün Libyalılara zarar veriyor. Onların işlediği suçlar, dün (BM İnsan Hakları Konseyinde) yaptığım konuşmamda da değindim gibi, savaş suçudur. Bu suçu işleyenler ve bunlara yardım edenlerden hesap sorulmalıdır."

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal