Ülkemiz için kurtuluş kapısı olarak görülen toryum elementinin geleceği ne? Kullanım alanları neler? İşte toryum elementi ve detayları!

Ülkemiz için büyük önem arz eden toryum elementinin geleceği ne? Hangi alanlarda kullanılabiliyor? Ülkemizde hangi bölgelerden çıkarılıyor? Son haftalarda gündeme gelen toryum hakkında Haber365 Ekonomi Direktörü Tarık Bulduk bir içerik videosu hazırladı. Söz konusu yakıt hakkında merak edilen her şeye bu videodan ulaşabilirsiniz.

20.04.2022-17:07 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-21:37)

Türkiye'nin, rezerv bakımından dünyada ikinci sırada yer aldığı toryum yakıtı için önemli adımlar atma hazırlığında olduğu öğrenildi. Ülkemizdeki toryum rezervinin enerji üretimi açısından 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğu aktarılıyor. Peki toryum Türkiye’de hangi bölgelerde bulunuyor? Ülkemize gerçekten ne kadar faydası olur ve kullanıldığı alanlar neler? Gelin birlikte daha yakından inceleyelim…

Dünya’nın enerji problemini çözebilecek en önemli kaynaklardan biri olan Toryumdan bahsediyoruz. Bu yakıt yer altında tek başına var olan ve bunu yapabilmek için başka bir radyoaktif elemente ihtiyaç duymayan iki önemli elementten biri. Toryumun esas bileşenleri torit, bastnozit ve torianitindir. Dünya çapında zengin bir rezerve sahip olan Toryum, nükleer santraller açısından enerji kaynağı olarak büyük bir öneme sahip.

Dünya genelinde bulunan toryum rezervinin yüzde 11'i Türkiye'de

Dünya genelinde bulunan 7,5 milyon tonluk toryum rezervinin %11’i Türkiye’de yer alıyor. Bu oranla dünya genelinde 2. Sıradayız.

Ülkemiz için büyük önem arz eden toryum elementinin geleceği ne? Hangi alanlarda kullanılabiliyor? Maddi getirisi ise dudak uçuklatıyor!

Enerjide kaynak çeşitliliği ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik adımlarını sürdüren Türkiye, olası alternatif kaynaklar üzerinde yaptığı çalışmalarını da devam ettiriyor. Gelecekte enerji sektöründe önemli bir yer tutacağı düşünülen toryumun kullanım alanlarına dair uygulamalar sürüyor. Dünya genelinde toryum, nükleer yakıtlar arasında en temizi olarak görülüyor. Söz konusu ihtimaller birleştiğinde bu yakıtın, ekonomik açıdan Türkiye’yi rahatlatabilecek bir fırsat olacağı konuşuluyor.

Öte yandan toryumda bahsedilen bu kaynaklar söz konusu alanda diğer ülkelere karşı Türkiye’yi bir adım öne atacaktır. İhracat kaynakları da baz alındığında enerji sektöründe adı geçen bir ülke olmak için büyük bir fırsat. Fakat burada asıl önemli olan bu imkanı doğru bir şekilde kullanıp uygun alanlara yatırım yapabilmek.  

Dışa bağımsız Türkiye için önemli bir faktör

Bununla beraber muhtemeldir ki; toryum konusundaki bu gücümüz, bizi diğer ülkelere karşı söz sahibi bile yapabilir. İhracat ihtimali de baz alındığında, artık enerji konusunda karar mercii olan bir Türkiye görebileceğimizi ifade etsek, muhtemelen yanılmış olmayız. Şimdi önemli olan bu fırsatı doğru ve güzel bir şekilde değerlendirmek. Dışa bağımsız ve refah içerisinde bir Türkiye görmek istiyorsak bunun için elbet çabalamamız gerekli. Dikkatli ve bol çalışmayla bu fırsatı en güzel şekilde değerlendirmenin yolunu bulacağımıza inanıyoruz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal