Ülkeler harekete geçti: O bölgedeki altın madenlerine büyük ilgi

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra bölgeye ilgisi artan Çin, Afganistan’ın doğal kaynaklarına talip oldu. Ülkede zengin olan doğal kaynak yatakları; bakır, altın, uranyum, boksit, demir cevheri, krom ve kurşun gibi çok sayıda değerli madenin bulunduğu ülkede son günlerde Rus ve Çin firmalarının faaliyetleri de artmaya başladı.

13.01.2023-10:56 - (Son Güncelleme: 13.01.2023-17:40) Ülkeler harekete geçti: O bölgedeki altın madenlerine büyük ilgi

Afganistan’ın Gazni vilayeti Maden ve Petrol Dairesi Müdürü Mevlevi Hazret Yusuf, Çinli şirketlerin vilayetteki lityum ve altın yatakları için talip olduğunu söyledi. Taliban'ın haber ajansı Bakhtar'a göre, Yusuf vilayet genelindeki maden sahalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede tonlarca altın var

‘Tonlarca altın var’

Yusuf, “Şu anda vilayetteki 25 madenin aktif olarak üretimde bulunduğunu belirten Yusuf, son bir yıl içerisinde de mermer, sülfür, taş kömürü ve çeşitli değerli taşların bulunduğu 18 yeni maden sahasının tespit edildiğini.” ifade etti.

Yusuf, iki Çinli şirketin Navur ilçesindeki lityum ve Mukur ilçesindeki altın madenlerinin işletmesi için kendilerine teklif götürdüğünü aktardı.

Çin ve Rusya’dan altına hücum 

Söz konusu yatırımlar şayet gerçekleşirse bunun vilayet ekonomisi için çok önemli bir gelişme olacağının altı çizildi.

Afganistan doğal kaynaklar bakımından çok zengin, geçmişte birçok ülke Afganistan’ın doğal kaynakları için ülkeyi işgal faaliyetlerinde bulunmuştu. Bölgede uzun yıllardır yaşanan çatışma ortamı, ülkeyi ekonomik olarak kötü etkilemişti. Taliban’ın bölgede gücü ele almasından sonra Çin ve Rus şirketler gözlerini Afganistan’a dikmişti.

Altın madenlerine büyük ilgi

5 Ocak tarihinde Taliban ile Çin arasında 25 yıl sürecek bir sözleşme imzalanmıştı. Sözleşmenin imza töreninde Taliban yönetiminin Maden ve Petrol Bakan Vekili Şehabeddin Dilaver ve Çin'in Kabil Büyükelçisi Wang Yu bu adımın Afganistan ekonomisini ve iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceğini söylemişti.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal