Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan açıklama: Batuhan A gemisi için batığa dalış ve kurtarma çalışmaları başlıyor!"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Batuhan A gemisiyle ilgili olarak bugün sabah saatlerinden itibaren batığa dalış faaliyeti gerçekleştirilecek. Ayrıca, denizde ve sahilde arama kurtarma çalışmalarına aralıksız devam edilecektir. Gemide bulunan mürettebatın güvenli bir şekilde kurtarılması için yoğun çaba harcanmaktadır.

16.02.2024-12:31 - (Son Güncelleme: 16.02.2024-14:18)

Ekipler, arama kurtarma çalışmalarını sürdürürken geminin battığı bölgede boş bir can salı bulunmuştu. İşte bu noktada, mürettebatın güvenliği için yoğun bir çaba sarf edilmekte ve dalış faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Güvenlik ekipleri, hava ve deniz şartlarına rağmen gemi enkazında kurtarma çalışmalarını sürdürmektedir. Gelişmelerle ilgili olarak bakanlık tarafından düzenli olarak güncellemeler yapılacaktır.

Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30'da Bursa'nın Gemlik ilçesine gitmek üzere hareket eden "Batuhan A" adlı kargo gemisi, ağır hava ve deniz şartları nedeniyle dün saat 06.20'de Karacabey ilçesi açıklarında battı. Gemideki 6 kişilik mürettebat için çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından yürütülen arama kurtarma çalışmalarında geminin battığı bölgede boş can salı bulundu. Gemi enkazındaki arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekiplerin güvenlikleri ve hava koşulları gözetilerek dalış faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Gelişmelerle ilgili olarak bakanlık ve kurtarma ekipleri düzenli olarak güncellemeler yapacaklardır.

Ekipler, Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak battığı belirlenen 69 metre boyundaki kargo gemisi "Batuhan A"nın mürettebatını bulmak için arama kurtarma faaliyetlerini sürdürüyor. Balıkesir'in Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine gitmek üzere hareket eden gemi, ağır hava ve deniz koşulları nedeniyle battı. Şiddetli fırtına ve düşük görüş nedeniyle arama kurtarma çalışmaları zorlu bir şekilde devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Saat 06:32’de Bakanlığımız Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezine uydu yardımlı arama kurtarma sisteminden (COSPAT-SARSAT) Batuhan A gemisine ait acil durum sinyali alınmıştır. İvedilikle Tüm deniz ve hava arama kurtarma unsurlarına bildirim yapılarak deniz olayı bildirilmiş, Türk Radyo vasıtası ile Bölgedeki gemilere duyurular yapılmaya başlanmıştır. Gemiye yapılan telsiz çağrılarına cevap alınmaması üzerine, Liman Yönetim Bilgi Sitemi üzerinden, geminin acentasının yapmış olduğu gemiye ait personel listesi beyanındaki tüm denizcilerimizin, Gemi İnsanları Bilgi Sitemindeki mobil cep telefonları ile temas kurulmaya çalışılmış maalesef herhangi bir yanıt alınamamıştır. Tekraren tüm arama kurtarma unsurlarına, geminin EPİRB cihazından alınan COSPAT-SARSAT acil durum sinyalinin, geminin batmış olması nedeniyle otomatik olarak uydu sinyali göndermiş olabileceğinin kuvvetle muhtemel olduğu bilgisi verilerek, uydudan alınan gemi pozisyonuna ilaveten Ulusal Otomatik Tanımlama Sistemimizden alınan geminin son pozisyonu da paylaşılmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde, sonar görüntüsü ile deniz yüzeyinin elli bir metre altında tespit edilen geminin, gece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüzce ROV cihazı ile yapılan sörveyinde Batuhan A gemisi olduğu kesinleşmiştir. Bugün sabah saatlerinden itibaren anılan batığa dalış faaliyeti gerçekleştirilecek olup, denizde ve sahilde arama kurtarma faaliyetlerine de aralıksız devam edilecektir."

Kargo gemisinin enkazına ulaşıldı

Arama kurtarma ekipleri, Marmara Denizi'nde su alarak batan "Batuhan A" adlı kargo gemisinin enkazına ulaşmak için görüntüleme cihazları kullanıyor. Geminin battığı bölgede dalış yapmak üzere hazırlıklar sürüyor. Dalış faaliyetleri, geminin enkazındaki mürettebatın bulunması ve kurtarılması için gerçekleştirilecek. Özellikle şiddetli hava koşulları nedeniyle zorlu bir arama kurtarma operasyonu devam ettiğini belirten Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, bölgede arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek şu açıklamada bulundu:

"Batık deniz tabanına normal bir şekilde oturmuş. Bu da bizim çalışmalarımızı kolaylaştıracak. Ekipler hava şartlarının durumuna göre batığa gün içinde dalış gerçekleştirecek. Şu anda 456 arama kurtarma personeliyle çalışmalar sürüyor." dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal