Uğur Şahin, Özlem Türeci Kimdir?

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, Koronavirüs aşısını buldu. Peki Uğur Şahin, Özlem Türeci kimdir, nerelidir?

28.04.2021-16:32 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-16:32) Uğur Şahin, Özlem Türeci Kimdir?

Biontech'in CEO'su Uğur Şahin, elde ettikleri sonuçların bir "dönüm noktası" olduğunu ifade etti. Hal böyle olunca tüm dünyanın gözü, 2008 yılında BioNTech'i kuran Uğur Şahin ve Özlem Türeci üzerinde toplandı.

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 tarihinde İskenderun'da dünyaya geldi. 4 yaşında ailesiyle Almanya'ya gitti. Ailesi Köln şehrinde Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgi ile dikkatleri üzerinde topladı.

UĞUR ŞAHİN KAÇ YAŞINDA?

56 yaşındaki Uğur Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu. 1996 yılında Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalışmalarda bulundu. 2008'de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech şirketinde bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

UĞUR ŞAHİN HANGİ OKULLARDA OKUDU?

Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan 'Ölümsüzlük Öldürücüdür' isimli programı izleyen Uğur Şahin, 19'uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı tarihte ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich'i kendisine örnek alarak Köln Üniversitesi'nde tıp okudu.

Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar'daki üniversitede çalışma hayatına devam etti. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.

Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, Koronavirüs'ün yayılması üzerine de bu alana yöneldi.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Şirketin kurucularından olan Dr. Özlem Türeci, on yıl boyunca Klinik ve Bilimsel Danışma Kurulu'nda görev yapmasının ardından 2018 yılında BioNTech Tıp Şefi oldu. 53 yaşındaki Türeci aynı zamanda da Kanser İmmünoterapi Derneği Başkanı.

Babası İstanbul'da bir doktor olan Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş. Türeci eşiyle Hamburg'da çalışırken tanışmış. Türeci "Düğün günümüzde bile laboratuvarda çalıştık" açıklamasında bulunuyor. 

Çift, Ganymed şirketinde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemine kanserle mücadele etmeyi öğreten çalışmalar gerçekleştiriyordu. Bu uygulama içerisinde bağışıklık sistemi, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılayarak onları ortadan kaldırmaya çalışıyor. Ganymed'i satışları, Almanya'da o tarihe kadarki en büyük tıp şirketi satışı olarak gerçekleşmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal