UEFA Uluslar Ligi şampiyonu kazanan ne oluyor? UEFA Uluslar Ligi formatı ne?

UEFA Uluslar Ligi, son zamanların ilgiyle takip edilen turnuvalarından bir tanesidir. Şampiyonluk turnuvasıyla ilgili pek çok merak edilen konu yer alırken, bunlardan en çok yanıt arananı ise UEFA Uluslar Ligi şampiyonunun ne olduğudur. Peki, UEFA Uluslar Ligi formatı ne? İşte, UEFA Uluslar Ligi hakkında merak edilen tüm detaylar..

14.06.2022-14:42 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-14:42) UEFA Uluslar Ligi şampiyonu kazanan ne oluyor? UEFA Uluslar Ligi formatı ne?

UEFA üyesi olan tüm federasyonların erkek millî futbol takımlarının arasında gerçekleştirilen uluslararası futbol turnuvasına UEFA Uluslar Ligi denir.

İlk Uluslar Ligi turnuvası, 2018 yılında FIFA Dünya Kupası sonrasında hemen sonra yapılmıştır. 2018 yılının Eylül ayına başlatılan turnuva büyük oranda FIFA'nın uluslararası arena için hazırladığı maç takviminde yer alan iyi sonuçlarla biten dostluk maçları olarak adını yazdırmıştır.

UEFA Uluslar Ligi formatı ne?

UEFA Uluslar Ligi formatında ise 55 takım 2017 UEFA millî takımlar sıralamasına göre ayrıldı. Bu ayrılma işlemi ise A Ligi 12 takım, B Ligi 12 takım, C Ligi 15 takım, D Ligi 16 takım şeklinde yapıldı. Bu 4 lig kendi içerisinde üçerli ya da dörderli takım oluşturdu ve yine 4 gruba ayrıldı.

UEFA Uluslar Ligi formatı

A Ligi, grubun en üst ligi sayıldı ve grup birincileri UEFA Uluslar Ligi şampiyonluğunu elde etmek için final aşamasında karşılaştı. Genellikle Haziran ayına denk gelen final karşılaşmasında tek maçlı eleme sistemi kura ile belirlendi. Takımlar 2 yarı final maçına, üçüncülük maçına ve final maçına çıktı. Ev sahibi konumundaki ülke ise 4 yarı finaliste kalan takımların arasından belirlendi.

Takımlara bulundukları ligde düşme-yükselme sistemi de uygulandı. Alt ligde olan tüm grup liderleri bir üst ligde yerini aldı ve grup sonuncuları da (D Ligi hariç) bir alt ligin sıralamasına girdi. Gruplarda olan takım sayılarındaki farklılıklardan dolayı ise C Liginin en kötü grup üçüncüleri de D Ligine düşürüldü.

"2020-2021 ve sonrasında format değişirildi"

İlk sezon bittikten sonra UEFA, 2020-21 sezonunda değişikliğe gitt. Yapılan değişiklikte ise A, B ve C Liglerine 16'şar takım D Ligine ise 7 takım belirlendi. A, B ve C Liglerinde dörderli 4 grup, D Ligindeyse 1 tane dörtlü ve 1 tane üçlü grup oluşturuldu. Söz konusu liglerin oluşumları ise 2018-19 UEFA Uluslar Ligi Genel sıralaması kullanıldı.

Uluslar Ligi şampiyonluğuna erişebilmek için yine A Liginde yer alan grup birincileri arasında final karşılaşmaları düzenlendi. Finaller 4 grup birincisinin arasından seçilerek içlerinden bir tanesinin ev sahipliğinde yapıldı.

Liglerde yine düşme ve yükselme sistemi uygulandı ve alt ligde4 olan tüm grup birincileri bir üst lige yükseltildi. Drup sonuncuları (C ve D Ligi hariç) bir alt ligin sıralamaları arasında yerini aldı. D Liginden yalnızca 2 takım C ligine yükselmesinden dolayı D Ligine düşecek 2 takımın C liginin grup sonuncuları arasında yapılan play-offlar maçları belirledi.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal