Uçakların arkasında bıraktığı beyaz çizgi nedir, nasıl oluşur ve neden kaybolur?

Kafamızı göğe çevirdiğimizde uçakların arkasında bir beyaz çizginin olduğunu görürüz. Ama bu beyaz çizginin neden olduğunu bilemeyiz. Merak edilen bir soru da uçakların arkasında bıraktığı bu beyaz çizgidir. Uçakların arkasında neden beyaz çizgi vardır? Bunun nedeni nedir? Beyaz çizgiler nasıl oluşur? Beyaz çizgiler nasıl kaybolur? İşte ayrıntılar.

08.05.2022-22:11 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-22:11) Uçakların arkasında bıraktığı beyaz çizgi nedir, nasıl oluşur ve neden kaybolur?

Gökyüzüne baktığımızda uçakları görürüz bir de uçakların arkalarında bıraktıkları beyaz çizgilere şahit oluruz. Bu beyaz çizginin neyden kaynaklı olduğunu merak ederiz. Peki hiç düşündünüz mü? Neden sadece bazı uçaklarda bu beyaz çizgilere rast geliriz? diye. Uçakların arkasında bıraktığı bu beyaz çizgi bir gösteriş mi yoksa belirli bir sebebi mi var?

Bazı uçakların arkalarında bıraktığı bu beyaz çizgiler tamamen fiziksel bir reaksiyon sonucu oluşan 'yoğunlaşma izleri' denilen bir durumdur. Jet motorların egzozunda çıkan buharların soğuk havada yoğunlaşması ile beyaz çizgiler meydana gelir.

Yerden ortalama 200 metre yükselirken atmosfer sınırında iken sıcaklık 1 dereceye düşmektedir. Uçaklar uçuş halinde iken -55, -60 derecede uçmaktadırlar.

Yolcu uçağının jet motorları, uçağın ön motor kısmında soğuk havayı emer. Daha sonra bu hava sıkıştırır ve yanma odalarında yakıt ile yanar. Ortalama 600-650 derece sıcaklık dışarı verilir.

uçağın arkasında ki iz

Motor egzozunda su buharı bulunan karışım, dışarıda ki aşırı soğuk ve düşük basınçlı hava ile karşı karşıya geldiğinde gaz halden hemen katı hale geçer. Bundan dolayı da küçük buz kristalleri oluşmaktadır.

Su buharının aniden donması ile ince bulutlu beyaz çizgilerin oluşumuna sebep veren olay budur. Alçak yerde hava soğuk olmadığından dolayı bu olay gerçekleşmez. Uçağın arkasında olan bu beyaz çizgiler bazen uzun bazen de kısa olabilir.

Havada ki nem oranı yüksekse ve uçağın uçtuğu bölgede ise beyaz çizgiler uzun olur ve bu çizgiler havada uzun süre kalır. Böylelikle beyaz çizgiler kilometrelerce uzunluğa sahip olabilmekte ve 200-400 metre genişlikte olabilir.

Beyaz çizgilerin kaybolması, rüzgarın hızına, yönüne güneşin ısıtma etkisine bağlıdır. Diğer bir hususta o bölgeden geçen başka uçakların yarattığı türbülansa göre değişiklik gösterebilir.

Havada nem az ise uçağın bulunduğu bölgede beyaz çizgilerin kalma süresi azdır. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal