Twitter İzinsiz Paylaşılan Fotoğraf ve Videoları Kaldıracak

Twitter tarafından yapılan açıklamada, kişilerin izni alınmadan paylaşılan fotoğraf ve videoların platform kurallarına uymadığını belirterek, talep olduğu takdirde kaldırılacağını bildirdi.

01.12.2021-15:59 - (Son Güncelleme: 01.12.2021-17:44) Twitter İzinsiz Paylaşılan Fotoğraf ve Videoları Kaldıracak

Yeni oluşturulan kuralda, kişiye özel bilgilerin rızası alınmadan paylaşılmasını engelleyen politikanın genişletilmesi sonucunda yürürlüğe girdi. 

Yürürlüğe giren kuralın çok kapsamlı olduğunu düşünen karşıtlar, yeni kuralın platformdaki ifade özgürlüğünü boğmak için kullanılabileceğini söylüyor. Twitter, fotoğrafların hangi bağlamda paylaşılacağı konusunda değerlendirme yapılacağını bildirdi. 

Böylelikle Twitter içine atılacak ‘belirli bir fotoğrafın ve eşlik eden tweet metninin kamusal tartışmaya ek değer yaratıp yaratmadığı, kamu yararı için paylaşılıp paylaşılmadığı ve toplulukla ilgili olup olmadığı’ gibi değerlendirmelerin yapılacağını duyurdu.

Twitter, kaldırma işlemi yapmadan önce kişilerin izinsiz atılan fotoğraflarının ve videolarının olduğu belirten bir bildirimde bulunması gerektiğini dile getirdi. 

YENİ KURAL ELEŞTİRİLERE NEDEN OLDU

Twitter yeni kuralını duyurmasının ardından çok sayıda eleştirel mesajlar aldığını belirtti. 

Şirket tarafından paylaşılan mesajda asıl amacın, ‘kadınları, aktivistleri, muhalifleri ve azınlıktaki toplumların üyelerinin orantısız bir şekilde etkileyen videoların ve fotoğrafların bireyleri taciz etmek, yıldırmak ya da kimliklerini ifşa etmek için kullanılmasını önlemek’ olduğunu duyurdu. 

Yeni kuralın açıklanması ile birlikte eleştiriler şu şekilde geldi:

Sokak fotoğrafçısı Nick Turpin, yeni oluşturulan kuralla ilgili olarak internette kadınlara yönelik tacizi durdurmaya yönelik çabalarını desteklediğini belirtti. Turpin, diğer yandan kamusal alanı belgeleyenlerin üzerindeki etkisinde endişe duyduğunu belirtti. 

Yaptığı çalışmaları sergilenen Turpin çalışmalarında, kamusal alanlarda bulunan insanların izni olmadan yer veriyor. Turpin, BBC'ye yaptığı açıklama, yeni gelen kuralla birlikte paylaştığı çok sayıda fotoğrafın kaldırılacağını belirtti. Turpin, ‘Twitter'ın bu yeni politikası ani ve şoke edici’ ifadelerini kullandı. 

Turpin, ‘twitter kullanıcılarının çoğu kamusal alanda olanların, kamusal kayıtlara geçtiği demokrasilerde yaşıyor’ dedi ve sözlerine şöyle devam etti; ‘Bu önemli bir prensip ve kamusal alanda çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve film yapımcısı bu politika değişikliğinden derhal etkilenecek. Kamusal alandan görsel formda 'bildirimler' yapamayacaksak, benim gibi birçok kişinin patformu terk edip diğer hizmetlere geçtiğini görebiliyorum.’

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA GELDİ

Twitter yetkilileri yeni çıkan kuralla ilgili olarak, ‘Büyük gösteriler, spor etkinlikleri vb. gibi kamusal etkinliklere katılanları gösteren fotoğraflar/videolar genel olarak bu politikayı ihlal etmeyecek’ ifadelerini kullandı. Bununla birlikte yetkililer, kamuya mal olmuş kişilerin yer aldığı fotoğraf ve videolar kamuya yararına olan Twitter metinleri için geçerli olmayacağını ifade etti. 

Twitter’ın yeni oluşturduğu kuralın geçerli olmadığı kişilerin, basında hakkında yazılmış olan kişiler olduğunu bildirdi. Twitter, seçilmiş yetkililer ve siyasi liderler, üst düzey yöneticiler, yayıncılar, muhabirler ve diğer kamu sözcülerin kamuya mal olmuş kişiler arasında olabileceğini belirtti. 

Yapılan açıklamada, ‘Bireylerin taciz edilmesi, yıldırılması ya da susturmak için korkunun kullanılması halinde, tacizkar davranışlarla mücadele politikamız gereğince içerik kaldırılabilir’ dedi.  

GENİŞ KAPSAMLI BİR KURAL

Big Brother Watch adlı sivil toplum kuruluşu, yeni çıkartılan kuralın yanlış yorumlanabileceğini ve kötü yönde kullanılabileceğini ifade etti. 

Twitter kuruluşunun hukuk görevlisi olan Mark Johnson, ‘İyi niyetli bir girişim olsa da, Twitter'ın yeni kuralları kötü kaleme alınmış ve çok geniş kapsamlı’ dedi. Johnson konuşmasını şu şekilde sürdürdü; ‘Kaçınılmaz olarak internette geniş kapsamlı bir sansüre yol açacak. Bu yeni kural kötüye kullanılacak ve platformdaki ifade özgürlüğünü boğmak için kasten kullanılacak’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal