Tuvaletlerdeki tehlike canavarı: El kurutma makineleri tam bir bakteri ve mantar yuvası!

Teknolojik çağda, hızla ilerlediğimiz bu zamanlarda elektronik el kurutma makinelerini hayatın birçok alanında çok sık karşılaşmaktayız. İstemesek de kullanma mecburiyetinde kalabiliyoruz. Alışveriş merkezlerinde ve iş yerlerinde karşılaştığımız el kurutma makineleri tuvaletlerdeki bütün zararlı bakterileri içinde tutup, ortama yayıyor. Önemsiz gibi görünen ama esasında tehlike saçan bu cihazlara dikkat işte detaylar…

25.12.2023-13:55 - (Son Güncelleme: 25.12.2023-17:55) Tuvaletlerdeki tehlike canavarı: El kurutma makineleri tam bir bakteri ve mantar yuvası!

Bu makinelerin hijyenik olmadığını belirten uzmanlar el kurutma işleminin ise ellerimizi sallamak suretiyle serbest ortamdaki havayla yapılmasının önemine dikkat çekiyor.

Kağıt havlulara göre daha fazla mikrop yayıyorlar

Kağıt havlu

Son yıllarda hijyen konusunda artan farkındalık özellikle Kovid-19 ile başlayan süreç, el yıkamanın önemini daha da belirginleştirdi. Ancak, el yıkandıktan sonra kullanılan kurutma yöntemleriyle ilgili yapılan araştırmalar, dikkat çekici sonuçlar ortaya koyuyor. Bu araştırmalar, el kurutma makinelerinin, havlu kağıtlara göre daha fazla mikrop yaydığını gösteriyor. El kurutma makinelerinin ortamdaki bakteri ve mantarların çoğalmasına zemin hazırladığını belirten Prof. Dr. Mustafa Gerek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Enfeksiyonlara maruz kalıyoruz

Gülhane Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın yaptığı bir çalışmaya işaret eden Gerek: "Üremiş olan bakteri ve mantarları, bu cihazlar vasıtasıyla ellerimize bulaştırıyoruz. Bu da çeşitli viral ve bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalmamıza neden oluyor. Ellerimize daha çok bakteri bulaşmasına yol açabiliyor" diye konuştu.


el kurutma makineleri zararları

El kurutmanın en temiz yöntemi

El kurutma işleminin serbest ortamdaki hava ile yapılmasının bilimsel olarak en temiz yöntem olduğunu vurgulayan Gerek, şunları söyledi: "Aslında en ideal el kurutma yöntemi, ne kağıt havlu ne de kurutma cihazı. Ellerimizi sallayarak serbest ortamdaki hava ile kurutmak en temiz olanıdır. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir yöntemdir. Ellerdeki bakteri düzeylerine bakılmış ve havada serbest biçimde elleri kurutmanın en temiz yöntem olduğu ortaya konmuştur."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal