Türkiye’ye yeni Bayraktar TB2 teklifi: ‘Ortak üretim talebi var’

Savunma sanayi alanında Avrupa’ya önemli ihracatlar gerçekleştiren Türkiye, Romanya’nın 18 silahlı insansız hava aracı (SİHA) aldığını bildirdi. Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, ayrıca Romanya’nın Bayraktar TB2’yi Türkiye ile ortak üretme talebinde bulunduğunu söyledi.

30.01.2024-11:26 - (Son Güncelleme: 30.01.2024-11:26)

Türkiye Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Türkiye ile Romanya arasındaki ticaret hacminin 2023 yılında 11 milyar dolar olduğunu ve 2025 yılı hedeflerinin 15 milyar dolar olduğunu belirtti.

Büyükelçi Altan, Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenen "Türkiye-Romanya Medya Buluşması"nın ardından yaptığı değerlendirmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yarın gerçekleştireceği Romanya ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Altan, Romanya ve Türkiye'nin köklü tarihsel ilişkilere sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin "dost ve müttefik" olduğunu belirtti. Türkiye'nin Romanya'nın bağımsızlığını tanıyan ikinci ülke olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Altan, "146 yıllık bir ilişki serüveninde tamamen dostluğa dayanan bir ilişkimiz var." ifadesini kullandı.

Romanya, Türkiye’nin en büyük ortaklarından biri

AA’da yer alan habere göre; Romanya’nın 2004 yılında yapmış olduğu NATO üyeliği başvurusunda Türkiye’nin onlara destek verdiğini söyleyen Altan, şu ifadelere yer verdi:

"NATO'ya üyelik sürecinde cumhurbaşkanlarımız arasında çok yoğun bir ziyaret ve temas trafiği yaşanmış. Akabinde 2011'de ilişkilerimizin yeni aşamaya taşınmasına karar verilmiş ve stratejik ortaklık tesis edilmiş. 2013'te de bu stratejik ortaklığı uygulanmasına yönelik bir eylem planı üzerinde karar alınmış. Bugüne geldiğimizde gerçekten Romanya, Balkanlar'da Türkiye'nin en büyük ortaklarından bir tanesi. İki ülke de NATO müttefiki."

Romanya Türkiye

Romanya hava sahasını birlikte koruyoruz

İki ülke arası ilişkilerin son derece samimi olduğunu belirten Altan, şu ifadelere yer verdi:

"Şu anda NATO hava polisliği çerçevesinde yaklaşık 80 kadar askeri personel ve 4 adet F-16'mızla Romanya hava sahasını, Rumen uçaklarla birlikte koruyoruz. Biliyorsunuz, Karadeniz'in çevresinde şu anda savaş da yaşanıyor, Ukrayna'da ve Karadeniz'de ciddi şekilde bir serseri deniz mayını tehdidi var. Bu herkesi etkiliyor. Ortak bir tehdit.

Bu çerçevede, Türkiye'nin girişimiyle Rumen ve Bulgar müttefiklerimizin de katılımıyla bu serseri deniz mayınlarını tespit ve gerektiği takdirde imha bağlamında ortak bir operasyon yapılmasına karar verildi. 11 Ocak'ta İstanbul'da yapılan bir törenle bunun mutabakat muhtırası da imzalandı."

2025 ihracat hedefimiz 15 milyar dolar

 Altan, Romanya'nın Türk savunma sanayisi ürünlerine ilgisinin olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"2023'te Romanya, 18 tane silahlı insansız hava aracımızı, Bayraktar TB2'yi satın aldı. Bunların teslimatları tabii bu sene, önümüzdeki senelerde sürecek. Onun haricinde de bu alanda devam eden birtakım ihaleler var. Bunlara firmalarımızın ilgisi var ve aslında Türk firmalarının, Romanya özelinde artık Rumenlerin bizim için son derece yakın bir müttefik olmasından da kaynaklanan bir husus. Romanya'nın, bu ürünleri ortak üretim talebi de var."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal