Türkiye'nin Silah İthalatı Son Beş Yılda Yüzde 59 Düştü

Türkiye'nin silah ithalatı son beş senede %59 düştü.

15.03.2021-15:10 - (Son Güncelleme: 15.03.2021-15:10) Türkiye'nin Silah İthalatı Son Beş Yılda Yüzde 59 Düştü

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, son beş senede Türkiye'nin silah ithalatının bir önceki beş senelik döneme göre % 59 oranında düştüğünü bildirdi.

Kurum, bunun en önemli sebebinin Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasından sonra Amerika'nın 2019'da F-35 teslimatını durdurması olduğunu bildirdi. SIPRI ayrıca Türkiye'nin silah üretimini artırdığını ve ithalata bağımlılığını azalttığını vurguladı.

Rapora göre Amerika son beş senede dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan Amerika, global silah ihracatındaki payını % 37'ye çıkardı. Amerika'yle beraber Fransa ve Almanya'nın ihracatı da artarken Rusya ve Çin'in silah satışları azaldı. 

AMERİKA EN BÜYÜK SİLAH İHRACATÇISI

SIPRI'ye göre global silah ihracatı ve ithalatı, 2001-2005 döneminden bu yana ilk defa artmadı. Silah teslimatları Soğuk Savaş sonrası dönemdeki düzeyinde seyrediyor. Ancak raporda Kovid-19 salgını sebebiyle bu durumun değişebileceğine dikkat çekiliyor.

SIPRI'nin Silah ve Askeri Harcamalar Programı'ndan kıdemli araştırmacı Pieter D. Wezeman, ''Son 20 senedeki hızlı artışın durduğunu söylemek için erken. Covid salgınından sonra bazı ülkeler önümüzdeki seneler için silah ithalatlarını yeniden değerlendirebilir. Ancak pandeminin en şiddetli döneminde bile bazı ülkeler büyük silah sözleşmeleri imzaladı'' dedi.

Fransa ve Almanya'nın ihracatı arttı, Rusya ve Çin'in ihracatı düştü

Bugün yayınlanan rapora göre Amerika dünyanın en büyük silah ihracatçısı olma konumunu korudu.

Washington'un silah ihracatındaki payı son beş senede %32'den %37'ye çıktı.

2016-2020'de Amerika tüm ülkeleri geride bırakarak toplam 96 ülkeye silah sattı. Bu silahların %47'si Orta Doğu'ya gitti. Suudi Arabistan'ın Amerika'nın silah ihracatındaki payı %24.

2016-2020 döneminde Amerika'nın silah ihracatının %15 artmasıyla ikinci en büyük silah ihracatçısı Rusya ile arasındaki fark da açıldı.

Dünyanın üçüncü ve dördüncü en büyük silah ihracatçıları olan Fransa ve Almanya'nın ihracatları da bu dönemde önemli oranda arttı.

Fransa'nın ihracatı bu dönemde %44 arttı. Böylece bu ülkenin global silah ticaretindeki payı %8,2'ye yükseldi. Fransa, ihracatının %59'unu Hindistan, Mısır ve Katar'a yaptı.


Son beş senede Almanya silah ihracatını %21 oranında artırdı.

Almanya'nın global silah ticaretindeki payı %5,5'e ulaştı. Almanya en fazla Güney Kore, Cezayir ve Mısır'a silah sattı.

Rusya ve Çin'in silah ihracatı ise düştü. Son beş senelik dönemde global ticaretteki payı %20 olan Rusya'nın ihracatı %22 oranında geriledi.

SIPRI'ye göre bu durum Rusya'nın Hindistan'a silah satış satışının %53 oranında düşmesinden kaynaklanıyor.

RUSYA EN FAZLA SİLAHI ÇİN, CEZAYİR VE MISIR'A SATTI

Dünyanın beşinci en büyük silah ihracatçısı olan Çin'in ihracatında %7,8 oranında düşüş görüldü. En fazla silahı Pakistan, Bangladeş ve Cezayir'e satan Çin'in global pazardaki payı %5,2'ye geriledi.

ORTA DOĞU ÜLKELERİNİN SİLAH İTHALATI ARTTI

Rapora göre silah ithalatındaki en büyük artış Orta Doğu'da. Son beş senede bölgenin ithalatı %25 oranında arttı.

Dünyanın en büyük silah ithalatçısı olan Suudi Arabistan ithalatını % 61 oranında artırdı. Katar'ın ithalatındaki artış ise %361 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri'nin silah ithalatı %37 azaldı. Ancak raporda BAE'nin 2020'de Amerika'yle 50 adet F-35 protokolü imzaladığı hatırlatılarak önümüzdeki zamanda bu ülkenin ithalatının artacağına dikkat çekildi.

MISIR, İTHALATINI %136 ARTIRDI

Raporda, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yle hidrokarbon kaynakları konusunda gerilim yaşamakta olan Mısır'ın son beş senede silah ihracatını % 136 oranında artırdığı belirtildi.


Mısır'ın özellikle donanma güçlerine büyük yatırım yapmış olduğu vurgulandı.

Asya ve Okyanusya son beş senede en fazla silah alan bölge oldu. Dünya genelinde satılan silahların %42'si bu bölgeye gitti. Hindistan, Avustralya, Çin, Güney Kore ve Pakistan en fazla silah satın alan ülkeler oldu.

Japonya'nın ihracatı %124 arttı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal