Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya veto adımı tüm dünyaya manşet oldu! Uluslararası medyada ilk sayfada

Türkiye, Başkan Erdoğan liderliğinde sergilediği dik duruş ile, teröristleri besleyen ve örgütlere ev sahipliği yapan ülkelere karşı net bir tavır koydu. İşte haberin detayları...

17.05.2022-10:24 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-11:50)

Rusya'nın 24 Şubat 2022 sabahında Ukrayna'ya operasyonuyla küresel dengeler adeta tepetaklak oldu, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) doğu kanadında bulunan ülkelere on binlerce asker ve savaş uçağı yığmıştır. Ukrayna operasyonu 200 yıldır tarafsız bir şekilde devam eden İsveç'le on yıldır tarafsız pozisyonu alan Finlandiya'da ise taşları resmen yerinden oynattı. İki İskandinav ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusu yapabileceğine dair sinyaller Nisan ayı içerisinde gelmeye başladı. Mayıs ayında da önce Finlandiya olmak üzere, sonrasında İsveç NATO'ya katılmak için harekete geçeceklerini dünyaya ilan ettiler. İki ülkenin almış olduğu karara Rusya'dan arka arkaya uyarı geldi. Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun genişlemesinin ABD'nin yararına olduğunu belirtip Finlandiya ve İsveç'e askeri üs kurulması durumunda Moskova'nın tepkilerinin tetiklenebileceğini dile getirdi. Neredeyse 35 bin askerleri var Rusya ile 1340 kilometre kara sınırı olan Finlandiya'nın 19 bin 250 askeri bulunmaktadır. İsveç ordusunun asker sayısı ise 14 bin 600'dür. Türkiye, iki ülkenin terör örgütü PKK'ya vermiş olduğu destekten dolayı NATO üyeliğine 'hayır' diyeceğini söyledi. Finlandiya ve İsveç, sorununun çözülmesi adına Ankara'ya heyet göndereceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi günü akşam saatlerinde yapmış olduğu açıklamada ''Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz 'evet' demeyiz'' diye söyledi. Aynı akşam içerisinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüşme gerçekleştirdi. NATO yöneticisi, sosyal medya hesabından ise, ''Türkiye değerli bir müttefiktir ve tüm güvenlik endişelerinin ele alınması gerekir. Bu tarihi anda bir arada olmalıyız'' mesajını paylaşmıştır.


Avrupalı liderler ve diplomatlar için sürpriz oldu 

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılmasına 'kırmızı ışık' yakması dünya medyasında ilk sayfadan verilmektedir. Amerikan Wall Street Journal gazetesi de, 'Finlandiya, İsveç NATO'ya girmeyi planlarken, Türkiye talepler tasarlıyor' başlığını attı. İki İskandinav ülkesinden heyetlerin Ankara'da Türkiye'nin endişelerini görüşeceğini yazan Washington Post, Türkiye'den gelen yorumun bazı Avrupalı liderler ve diplomatlar adına sürpriz olduğunu yazdı. Gazete, Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği (AB) tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK'ya karşı İskandinav ülkelerinden medya, organizasyon ve kişilere karşı önlemler istediğini aktardı. 

BBC, 'Türkiye Finlandiya ve İsveç'in NATO girişimini bloke edecek' başlığı altında okurlarının karşısına çıkmıştır. Türkiye lideri olan Erdoğan'ın İskandinav ülkelerinin aranan teröristlere yardım ve yataklık yapmış olduğunu söylediğini belirten BBC, Ankara'nın pozisyonunu bir kez daha söylediğini aktardı. 

The Times gazetesi 'NATO Rusya'nın kapı eşiğinde Baltık füze kalkanı kurmaya zorlanıyor' başlığı atarak sunmuş olduğu haberde Türkiye'ye üç paragraf ayırdı. Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin karşısında daha ciddi bir engel teşkil ettiğini kaydeden The Times, Ankara'yı ziyaret edecek olan diplomatların 2019'da başlayan silah ambargosunun kaldırılması ve PKK'ya karşı ciddi önlemlerin alınmasını teklif edebileceğini yazmıştır. 

CNN International, 'Türkiye İsveç ve Finlandiya'nın NATO girişimini engelleyebilir' başlığı atarak, Uluslararası yayın organı, Erdoğan'ın Pazartesi akşamı yapmış olduğu açıklamada geçen hafta da dile getirdiğini, İskandinav ülkelerinin terör örgütü PKK'ya ev sahipliği yaptığını söylediğini sayfasına kadar taşıdı. 

'Türkiye İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasını onaylamayacağını söylüyor' ifade eden The Guardian, İskandinav ülkelerinin dışişleri bakanları Ann Linde ve Pekka Haavisto'nun en kısa zamanda Türkiye'ye seyahat edeceğini belirtti. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pazartesi akşamı iki ülkenin NATO başvurusu konusunda gazetecilerin sorusuna şöyle cevap verdi: 

''Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde kaldı ki terör örgütlerine karşı kalkıp biz karşıyız deseler bile ki teslim etmeleri gereken bazı teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini daha söyleseler; biz şuna inanırız. Bir delikten iki kez sokulmaz. Daha önce Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimini tekrar Yunanistan'ın NATO'ya girmesini sağladı. İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri konuşturuyorlar. Özel davetler çıkarıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentosunda.'' şeklinde yanıt verdi. 

Şu anda 30 üyesi bulunan NATO'da ittifaka yeni üye kabul edilebilmesi için her ülkenin parlamentosunun onay vermesi gerekmektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal