Türkiye'nin İlk 'Cep Uydusu’ SpaceX Tarafından Uzaya Fırlatılacak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen Grizu-263A isimli cep uydusu SpaceX tarafından uzaya fırlatılacak.

19.11.2020-12:23 - (Son Güncelleme: 19.11.2020-12:24) Türkiye'nin İlk 'Cep Uydusu’ SpaceX Tarafından Uzaya Fırlatılacak

Aralık ayında Türksat 5A uydusunu da uzaya fırlatacak olan SpaceX, Türkiye'de geliştirilen ilk 'cep uydu' olan Grizu-263A’yı da uzaya gönderecek. 14 Ocak 2021 tarihinde gerçekleşecek olan fırlatmada Falcon 9 roketi kullanıcılaran ve alçak dünya yörüngesine gönderilecek.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen Grizu-263A, iki yıllık tasarım, üretim ve test aşamalarıyla geliştirildi. Mini Uydunun Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun şu açıklamaları yapmıştı:

"Cep uydumuz uzay çalışmaları için çok önemli bir teknoloji yeniliği taşıyor. 250 gram ağırlığındaki uydu üzerinde üretilen tüm alt sistemleri test ederek eğer başarılı olunursa ileride yurt dışına katma değeri yüksek teknoloji ihraç etmeyi hedefliyoruz. Grizu-263A, yerleşik bilgisayar (OBC), elektrik-güç (EPS), haberleşme (COMM) ve pasif manyetik stabilizasyon (PMAC) alt sistemleri olmak üzere 4 alt sistemden oluşuyor. Takımımızın öncelikli hedefi, bu kadar küçük bir uyduyla uzay ve dünya arasında sağlıklı haberleşme sağlayarak tüm alt sistemlerin testini gerçekleştirmek, pasif manyetik alt sistemiyle uydunun uzayda sağlıklı bir şekilde yörüngede kalabilmesini sağlamak."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal