Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaya uçtu! İşte 14 gün sürecek uzay macerasının detayları..

Türkiye için tarihi bir an gerçekleşti. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, uzaya gitmek üzere fırlatıldı. Falcon 9 ‘un fırlatımı başarıyla tamamlandı ve şu anda Alper Gezeravcı, 3 takım arkadaşıyla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yol alıyor.

19.01.2024-10:25 - (Son Güncelleme: 19.01.2024-18:08)

Uzaya ulaşmak için gerçekleştirilen bu önemli görevde Alper Gezeravcı, Türkiye'nin gururu olmaya aday. Uzay yolculuğu, planlanan 1,5 günlük bir süreçten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na varacak. Bu başarı, Türkiye'nin uzay alanındaki önemli adımlarından biri olarak kaydedilecek ve gelecek nesiller için ilham kaynağı olacaktır.

Dragon kapsülü yarın kenetlenecek

Bu aşamada, Dragon kapsülü yaklaşık 1,5 gün boyunca yolculuğuna devam edecek. Eğer her şey planlandığı gibi ilerlerse, Dragon kapsülü yarın öğlen saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek. Bu kritik aşamada her detayın titizlikle kontrol edilmesi ve başarıyla gerçekleşmesi bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'na varışları sonrasında, ekip, uzay istasyonundaki diğer 7 astronot tarafından karşılanacak.


13 Bilimsel deney..

TÜBİTAK Uzay, Axiom Space ve NASA ile koordineli  bir ilerleyişle yürütülen çalışmalar, uzay uçuşunun insan sağlığı ve hastalıkları üzerindeki etkilerinden, yeni nesil alaşımlara kadar pek çok soruya cevap olacak. Fırlatmanın gerçekleştiği andan itibaren başlayan bilimsel çalışmalar mikro yerçekimde 14 gün boyunca sürecek. İşte Alper Gezeravcı ve ekibin gerçekleştireceği 13 deney:

“ALGALSPACE”

“gMETAL”

“MİYELOİD”

“MESSAGE”

“UZMAN”

“MİYOKA”

“EXTREMOPHYTE”

“PRANET”

“CRISPR-GEM”

“UYNA”

“VOKALKORD”

“OKSİJEN SATURASYONU”

“METABOLOM“  


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal