Türkiye’nin ciğerleri yanıyor: Yangınlar dört bir yanı sardı

Antalya’nın Kemer ilçesinde çıkan orman yangını 4 günlük söndürme çalışmalarına rağmen kontrol altına alınamadı. İzmir ve Çanakkale’deki yangınları ise söndürüldü.

28.07.2023-10:39 - (Son Güncelleme: 28.07.2023-17:07)

Türkiye’de yaşanan yüksek sıcaklıklar sebebiyle çıkan orman yangınlarının sayısı her geçen gün artıyor. Antalya’nın Kemer ilçesinde Pazartesi’den bu yana devam eden orman yangını, ekiplerin geçen süredeki tüm müdahalelerine karşın kontrol altına alınamadı. 

Karadan da çok sayıda arazöz, iş makinesi, itfaiye araçları ve orman işçileriyle alevlere müdahale etti. Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgedeki yangına gece saatlerinde gece görüşlü helikopterlerin desteğiyle karadan müdahale edildi.

Karadan henüz müdahale yapılamadı

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Bölgedeki çalışmaları takip eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, yangının sarp kayalık alan ve dar bir vadi içinde devam ettiğini belirterek, yangının kontrol altına alınamadığını bildirdi. Yangının 400 hektara yakın çoğunluğu kayalık alanda etkili olduğunu ifade eden Tiryaki, "Yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum yoktur. Hava araçlarıyla mücadelemiz devam ediyor, karadan henüz müdahale yapılamamıştır" dedi.

Türkiye Orman Yangınları

3 mahalle tahliye edildi

İzmir'in Kınık ilçesi bulunan ormanlık alanda Çarşamba günü öğle saatlerinde çıkan yangına 7 uçak, 19 helikopter, 34 arazöz, 13 su ikmal aracı 6 iş makinesi ve 7 ilk müdahale aracı ile müdahale ediliyor. Alevlerle mücadelede 600 personel de yerden müdahale etti. Tedbiren bölgedeki Balaban, Çiftlik ve Karatekeli mahalleleri tahliye edildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kınık'taki orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu.

16 saatte kontrol altına alındı

Çanakkale merkeze bağlı Sarıbeyli Köyü yakınlarında Çarşamba günü başlayan orman yangınına, 27 arazöz, 5 dozer, 8 ilk müdahale aracı, 8 su ikmal aracı, 4 iş makinesi, 300 personel, Çanakkale İl Jandarma Komutanlığından 80 askeri personel, TOMA ve itfaiye ekiplerince müdahale edildi. Ekipler, yaklaşık 16 saat süren yangını yoğun çabalar sonucu kontrol altına aldı. Balıkesir'in İvrindi İlçesi'nde de çıkan orman yanığınına karadan ve müdahale ediliyor.

Anız yangını ormana sıçradı

Isparta'nın Gönen ilçesinde, bir tarlada henüz belirlenemeyen nedenle anız yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan alevler, yakındaki ormanlık alana sıçradı. İhbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Havadan 2 uçak ve 2 helikopterle karadan da çok sayıda ekiple müdahale edilen Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal