Türkiye'nin Ciğerini Yakan Orman Yangınlarına Dair Saati Saatine Son Durum

Türkiye'nin günlerdir ciğerini yakan yangın söndürme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

04.08.2021-08:26 - (Son Güncelleme: 04.08.2021-09:54) Türkiye'nin Ciğerini Yakan Orman Yangınlarına Dair Saati Saatine Son Durum

Türkiye'de çıkan orman yangınlarının bir kısmı kontrol altına alınabilmişken diğer yangınları için ise çalışmalar devam ediyor. Antalya, Muğla, Balıkesir ve Isparta'daki yangınlar sürerken Uşak, İzmir, Adana ve Denizli'deki yangınlar kontrol altına alındı. 156 yangından 147'sinin kontrol altına alındığı ifade edildi.

SAAT 01.20 - MSB'DEN ISPARTA'DAKİ YANGIN SÖNDÜRME FAALİYETLERİNE DESTEK

Milli Savunma Bakanlığı tarafından sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise, ‘’Isparta Valiliğinin talebi üzerine bölgedeki yangın söndürme faaliyetlerine destek için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığımızdan itfaiye, arazöz, dozer, su tankeri ve arazi araçları ile personel görevlendirilmiştir.’’

SAAT 01.08 - ISPARTA'DA KOVADA MİLLİ PARKI'NDA ÇIKAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın ekiplerin büyük uğraşı sonucunda söndürüldü. Kovada Milli Parkı'nda Denizaltı mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangına, 5 itfaiye, 2 arazöz, çok sayıda yangın söndürme işçisi ile beraber müdahale edildi. Bölge vatandaşı da traktörlerle su taşıyarak ekiplere destek verdi. Yangın, geniş bir alana yayılmadan söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları ise sürüyor.

SAAT 00.28 - MSB DENİZLİ'DEKİ YANGIN İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Milli Savunma Bakanlığı, Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığının iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini duyurdu.

SAAT 23.31 - TAVAS İLÇESİNDEKİ YANGIN KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Denizli'nin Tavas ilçesinde çıkan orman yangının söndürülmesi için çalışmalar sürerken Pınarlık Mahallesi Pınarlık ve Çakıroluk mevkisi yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri gönderildi.

Denizli Valisi Ali Fuat Atik, basın mensuplarına Tavas ilçesinin ormanlık alanında çıkan yangını söndürmek için görevlilerin yoğun bir şekilde söndürme çalışması yaptığını belirtti.

Yangına tüm kamu ve kuruluşlarının imkanlarıyla seferber olduğunu ifade eden Ali Fuat Atik, ‘’Yangını kontrol almak için tüm gücümüzü ortaya koyduk. Sağ olsun Denizlili vatandaşlarımız bizlere çok yardımcı oluyorlar. Ellerindeki tüm araç ve gereçlerle ekiplerin çalışmalarına destek oluyorlar. Şu anda yangını kısmen de olsa kontrol altına aldık. Sabah olduğu zaman helikopterlerin manevra yapma durumu olunca yukarıdan müdahaleyle yangını çok büyümeden kontrol altına aldıktan sonra soğutma işlemlerine başlayacağız.’’ 

SAAT 23.08 - DENİZLİ'DE KONTROL ALTINA ALINAN YANGIN BÖLGESİNDE YENİDEN ALEVLER YÜKSELDİ

Denizli'nin Buldan ilçesinde, dün gece saatlerinde kontrol altına alınan ve soğutma çalışmalarına devam edilen yangın, rüzgarın etkisiyle tekrar alevlendi. Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık bölgede, dün öğle saatlerinde çıkan ve rüzgarın etkisi ile beraber büyük bir alanda etkili olan yangında soğutma çalışmaları sürüyor.

Sabah saatlerinde tamamen kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde ise ekiplerin soğutma çalışmaları yaptığı bölgede rüzgarın etkisiyle tekrar başladı. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve bölge halkı da müdahale ediyor.

SAAT 22.37 BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: VATANDAŞLARIMIZ DİKKATE ALMASINLAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat'ta AFAD Koordinasyon merkezinde yaptığı açıklamada yangına dair son durum hakkında bilgi vererek, ‘’Dezenformasyonlarla moral bozmaya hiç kimsenin hakkı yok. Vatandaşlarımız bunları dikkate almasınlar’’ dedi.

SAAT 22.20 BAKAN KURUM: 47.5 MİLYON TL ÖDENEK GÖNDERİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum afet bölgelerine 47.5 milyon lira ödenek gönderildiği ifade ederek, ‘’Antalyamıza toplamda 47.5 milyon lira ödenek gönderilmiş durumda. 912 ailemize toplamda 12 milyon 200 bin lira yardım yapıldı ve devam ediyor.’’

SAAT 22.09 - BAKAN ÇAVUOĞLU: 4 HELİKOPTER DAHA GELİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son gelişmelere dair sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ‘’Ukrayna'dan 4 tane daha yangın söndürme helikopteri gelecek. Bunların bir avantajı da akşam saatlerinde yangına müdahale edebilecek.’’

SAAT 21.55 - KÖYCEĞİZ'DE 3 MAHALLE BOŞALTILDI

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

SAAT 21.40 - BAKAN SOYLU: PROVOKATİF DAVRANIŞLARA GÖĞÜS GERECEĞİZ

Orman yangınlarına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile beraber açıklama yapan Bakan Süleyman Soylu ise, ‘’Provokatif davranışlara göğüs gereceğiz. Tomalar yerleşim yerlerinde devreye girdi..’

SAAT 21.28 - PAKDEMİRLİ: EKİPLERİMİZ RİSK ALDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarına ilişkin 72 hava aracının müdahalede bulunduğunu ifade ederek, ‘’38 ilde 163 yangın çıktı, 152 tanesi söndürüldü’’ dedi. Bekir Pakdemirli açıklamasında ‘’Ekiplerimiz biraz risk aldı. İyi bir noktaya gidiyoruz’’ diye konuştu.

SAAT 21.24 - MİLAS'TAKİ YANGIN HIZLA İLERLİYOR

Alevlerin, Ören Mahallesi'ndeki bazı sitelere ulaşması sebebiyle, özel eşyalarını alan site sakinleri evlerini boşalttı. Rüzgarın etkisi ile beraber hızla ilerleyen ve Kemerköy Termik Santrali'ne kadar yaklaşan yangın, söndürme ekiplerince kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

SAAT 20.40 - GÜNDOĞMUŞ - ANTALYA KARAYOLU ULAŞIMA AÇILDI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde çıkan orman yangınları ile mücadele sürüyor. Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi, ''Bir süre kontrollü geçiş sağladığımız Gündoğmuş-Antalya kara yolu tamamen ulaşıma açıldı'' ifadelerine yer verdi. 

SAAT 20.26 - TAVŞANLI'DAKİ ORMAN YANGINI SÖNDÜRÜLDÜ

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Karakaya köyü yakınlarındaki ormanda çıkan yangın, ekiplerin erken müdahalesi sonucu büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü.

SAAT 20.18 - KIZILDAĞ'DAKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Manavgat’ta yangının sürdüğü noktalardan Kızıldağ Mahallesi'ndeki yangın, ekiplerin yoğun uğraşları sonucu söndürüldü. Bölgede şu an soğutma çalışması yapılmaktadır.

SAAT 20.10 - AYDIN'DA 2 FARKLI NOKTADA ORMAN YANGINI

Aydın'ın Bozdoğan ve Karacasu ilçelerinde orman yangını çıktı. Ekiplerin ve vatandaşların yangına müdahalesi devam ediyor.

SAAT - 19.44 - MANAVGAT'TA 1 KİŞİ TUTUKLANDI

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz tarihinde başlayan orman yangınlarına dair Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ilçe merkezindeki yangını çıkaran 16 yaşındaki C.Y. tutuklandı.

SAAT - 19.40 - MSB'DEN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım hesabından yaptığı paylaşımda, ''Milas’taki Hava Meydan Komutanlığında görevli Mehmetçik, arazöz ve iş makinaları ile bölgede devam eden yangın söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Mehmetçiğe ve devletimizin kurum/kuruluşlarına destek olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz'' ifadeleri yer aldı.

SAAT 19.09 - KAVAKLIDERE'DE ALEVLER YERLEŞİM YERİNE ULAŞTI

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinin Başalan Mahallesi'nde çıkan ve rüzgarın etkisi ile beraber büyüyerek Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınında, alevler Menteşe Mahallesi'ndeki evlere de sıçradı. Yangında ilk belirlemelere göre 5 ev zarar görürken, ekiplerin alevlere müdahalesi devam ediyor.

SAAT - 18.53 - YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ DÜŞTÜ İDDASINA OGM'DEN CEVAP

Sosyal medya hesaplarına giren Muğla/Köyceğiz bölgesinde yangın söndürme helikopterinin düştüğü yolundaki öne sürülenlerin asılsız olduğunu ifade eden Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ''Vatandaşlarımızı, sadece resmi ve yetkili makamların açıklamalarını dikkate almaya davet ediyoruz'' dedi.

SAAT - 18.11 - DENİZLİ'DE ORMANLIK ALANDA YANGIN ÇIKTI

Denizli'nin Tavas ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Pınarlık mevkiindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri gönderildi. Rüzgarın etkisi ile büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

SAAT - 17.35 - BALIKESİR'İN SAVAŞTEPE İLÇESİNDE ORMAN YANGINI ÇIKTI

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Akpınar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda ekip gönderildi. Yangın ekiplerin çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı.

SAAT - 17.19 - TUNCELİ'DE TERÖRİSTLERCE ÇIKARILAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Tunceli'nin Hozat ilçesinde teröristlerce çıkarılan örtü yangınının tamamen söndürüldüğü duyurdu. Valilik tarafından yapılan açıklamada, Yenibaş-Gedikler bölgesinde çıkan örtü yangınının bir süre önce kontrol altına alındığı hatırlatıldı.

SAAT - 17.06 - ORMAN GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ÖZKAYA: BÜYÜK YANGINLARIMIZ AYNI ANDA OLDU

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, büyük yangınların geçmiş yıllarda, değişik zamanlarda çıktığını ifade ederek, ''Bu sene çok farklı bir şeyle karşı karşıya kaldık. Büyük yangınlarımız aynı anda oldu. 28 Temmuz'dan sonra 154 yangın çıktı. Büyük yangınlarla küresel ısınmanın da etkisiyle ekstra iklim şartlarıyla 1 haftalık zaman diliminde karşılaştık. Sıkıntı bu'' diye konuştu.

SAAT - 16.30 - BAKAN MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: BUGÜN VE YARIN KRİTİK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'daki orman yangınlarının son durumuna dair sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, özellikle poyrazın da etkili olması sebebiyle bugün ve yarının kritik olduğunu belirtti.

SAAT - 16.13 - GÜNDOĞMUŞ'TAKİ YANGINDA TELSİZ KONUŞMALARI ORTAYA ÇIKTI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangını rüzgarın etkisi ile kara yoluna doğru ilerliyor. Yangın sebebiyle Gündoğmuş- Manavgat kara yolundan Gündoğmuş ilçe merkezine giriş trafiğe kapatıldı. Bölgedeki durum, hava unsurlarının telsiz konuşmalarına da yansıdı. Konuşmalarda ''Senir- Gündoğmuş yolunu alevler kapattı'', ''İlçeden çıkış kapanıyor. Çok acil çok acil bu koordinata çalışalım kim varsa'', ''Senir- Gündoğmuş yolunu alevler kapattı. Çok acil en yakın hava aracı'' gibi ifadeler yer aldı.

SAAT - 16.08 - CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 'TEŞEKKÜR' MESAJI

Orman yangınlarına dair konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Orman yangınlarıyla mücadelemizde desteğini, geçmiş olsun dileklerini, taziyelerini ileten, yardıma hazır olduklarını bildiren, yardım gönderen tüm dost ülke ve organizasyonlara milletim adına teşekkür ediyorum. İnşallah bu zorlu süreci en kısa sürede atlatacağız.''

SAAT 15:50 - YANGIN EVLERE SIÇRADI

Türkevleri Mahallesi'nde 3 bağ evi, kullanılamaz hale geldi. Ekipler, rüzgarın yön değiştirmesi sebebiyle farklı noktalarda yükselen alevlere müdahale etmekte güçlük çekti.

SAAT - 15.46 - 147 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 156 yangından 147'sinin kontrol altına alındığını ifade etti.

SAAT 15:34 - MİLAS: ALEVLERİN SİTELERE ULAŞMAMASI İÇİN YOĞUN ÇABA

Milas'a bağlı Beyciler Mahallesi’nde başlayan orman yangınının Fesleğen, Gökbel, Çökertme ve Bozalan mahallelerindeki yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

Dün gece tahliye edilen mahallelerde bugün bazı evlerin ve ahırların yandığı görüldü. Söndürme çalışmasını sürdüren Orman Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler, havadan ve karadan cansiperane mücadele veriliyor.

Yangının şiddetli rüzgarla birlikte etkisini arttırdığı Çökertme Mahallesi'ne bağlı Geren Mevkisi'ndeki yazlık sitelere ulaşmaması için yoğun çaba harcanıyor.

SAAT 15:30 - GÜNDOĞMUŞ-ANTALYA YOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde orman yangınları rüzgarın etkisiyle şehir merkezinden kara yoluna doğru ilerliyor. Yangının seyrini sürdürmesi üzerine polis ekipleri Gündoğmuş- Manavgat kara yolundan Gündoğmuş ilçe merkezine girişi trafiğe kapattı. Araç girişine izin verilmeyen yolda sadece itfaiye, arazözler, su tankerleri gibi acil olacak araçların girişine izin veriliyor. Yangına ekipler karadan ve havadan müdahale ederek yangını söndürmeye çalışıyor.

Mahalle sakinleri ise, kara yoluna kadar ilerleyen yangına müdahale etmek için elektrikli ağaç kesme makinesiyle ağaçları keserken, tırmıklarla da topraktan set oluşturuyor. Yaşanan orman yangınlarından dolayı ilçe merkezinin üzerini duman bulutları kapladı. Yangını söndürmek için havadan müdahale eden helikopterler ise dumanlar arasında gözükmezken, güneş ise kızıla döndü.

SAAT - 15.30 - UŞAK'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Uşak'ta çıkan yangın 2 saatlik çalışma sonucunda kontrol altına alındı. Yangında 7 hektarlık alan zarar gördü.

SAAT - 15:15 - CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KRİZ MERKEZİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da kriz merkezine geçti. Erdoğan, söndürülemeyen yangınlardaki son durumuna dair bilgi aldı.

SAAT 15:10 - KIZILDAĞ MAHALLESİ TAHLİYE EDİLDİ

DHA muhabiri Alpaslan Çınar, CNN Türk canlı yayınında Manavgat'taki son durumu anlattı. Çınar, ''Bulunduğumuz nokta kritik öneme sahip. Yangının hareketlendiği bölüm, o bölge alevlere teslim olmuş durumda. Konya yoluna bağlanan tünellere kadar alevler indi. Kirse Dağı'nı alevler kaplarsa Kızıldağ mevkiini tehdit etmiş olacak. Kızıldağ Mahallesi tamamen boşaltıldı. 1000'e yakın nüfusu bulunan bir mahalleydi'' dedi.

SAAT - 14.59 - AFAD'DAN YANGIN BÖLGELERİNE 62,5 MİLYON TL'LİK YARDIM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) orman yangınlarının çıktığı Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye'ye toplam 62,5 milyon TL nakdi yardım gönderildiği açıklandı.

SAAT - 14.48- NALLIHAN KUŞ CENNETİ SAZLIĞINDAKİ YANGININ NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Ankara'nın Nallıhan ilçesinde 200 kuş türünün yaşadığı kuş cennetinin yanındaki sazlık alanda çıkan yangında 45 hektarlık alan zarar gördü. Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, bölgedeki trafonun kuş çarpması sonucu kontak yaparak alev aldığını ve yangına neden olduğunu belirtti.

SAAT - 14:34 KIŞLA YAKININDA YANGIN ÇIKARMAYA ÇALIŞAN KİŞİ YAKALANDI

Denizli'de 11'inci Komando Tugay Komutanlığı Tümgeneral İlhan Özcan Kışlası'nın dışındaki çalılık alanda yangın çıkarmaya çalışan kişi yakalandı.

SAAT - 14:29 YANGINDA TOMALAR DEVREYE GİRDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti. Gündoğmuş ilçesindeki yangınları söndürme çalışmalarında TOMA'lar devreye girdi. Senir Mahallesi'nde rüzgarın etkisiyle şiddetini artıran yangını söndürme çalışmalarında itfaiye ve orman ekiplerine mahalle sakinleri de yangın söndürme tüpleriyle destek veriyor. TOMA'lar, Senir'deki yangında alevlerin olduğu noktalara su atıyor.

SAAT 14:00 İspanya'nın Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadeleye destek için gönderdiği iki yangın söndürme uçağı Muğla'da faaliyetlerine başladı. Yangın söndürme uçaklarının, ilk olarak su alacakları Köyceğiz Gölü'nün kuzeyindeki Yayla yakınlarına gitmesi, bu bölgedeki yangına müdahalenin ardından diğer bölgelere de geçmesi öngörülüyor.

SAAT - 13:26 ÇÖKERTME'DEKİ ALEVLER KONTROL ALTINA ALINDI

Muğla'nın Milas ilçesi Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan, Bodrum'un Mazı Mahallesi ve Milas'ın Çökertme Mahallesi'ne de sıçrayan yangın, 4'üncü günde Türkevleri Mahallesi'ne ulaştı. Dağınık yerleşime sahip mahalledeki 3 bağ evi, kullanılamaz hale geldi. Ekipler, rüzgarın yön değiştirmesi nedeniyle farklı noktalarda yükselen alevlere müdahale etmekte güçlük çekti. Günün ilk ışıklarıyla helikopterlerin çalışmaya başlamasıyla Çökertme'deki alevler, kontrol altına alındı.

SAAT - 13.18 - SEYDİKEMER'DE BİR MAHALLEDE YANGIN SÜRÜYOR

Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Arifler Mahallesi’nde, 2 gün önce çıkan ve kırsal Kabaağaç ve Dip Mahallesi’ne de sıçrayan orman yangını, havadan ve karadan müdahale ile kontrol altına alınırken, bu kez de Çökek Mahallesi’nden alevler yükseldi. Dün gece saatlerinde başlayan yangına günün ilk ışıklarıyla birlikte havadan da müdahale başladı.

SAAT - 13.13 - ISPARTA'DA BARAJ İLE İÇME SUYU DEPOLARINA ZEHİR ATILDI İDDİASI

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yazılı Kanyon mevkisindeki orman yangınının ardından kentte 'Darıderesi-1 Barajı' ile içme suyu depolarına zehir atıldığı öne sürülen iddia, yalanlandı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, "İlimiz Sütçüler ilçesinde meydana gelen orman yangının ardından özellikle sosyal iletişim kanalları aracılığıyla 'içme suyu kaynaklı zehirlenme' olayları konusunda tamamen yalan paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. İlimizde kamu, özel ve üniversite hastanelerinde içme suyu kaynaklı toplu şekilde zehirlenme vb. sağlık sorunu yaşayan hastamız bulunmamakta olup bu yönde de herhangi bir yoğunluk yaşanmamaktadır. Ayrıca ilgili kurum ve birimler sürekli olarak içme suyu kontrolleri yapmaktadır. Vatandaşlarımızın; bilinçli olarak yapıldığı değerlendirilen bu tür provokatif paylaşımlara itibar etmemelerini, resmi kurumlardan yapılan açıklamaları takip etmeleri önemle duyurulur" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Isparta Belediye Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Belediyemize gün içerisinde vatandaşlarımız tarafından şehrimizin içme suyunu karşılayan kaynaklardan Darıderesi-1 Barajına ve su depolarımıza yönelik 'içme sularına zehir atılmış' şeklinde çok sayıda telefon gelmiştir. Bu hususun asılsız olduğunu ve vatandaşlarımızın bu tip söylentilere itibar etmemesi hususunu kamuoyuna saygıyla bildiririz" denildi.

SAAT - 12:15 - UŞAK'TA ORMAN YANGINI! EKİLER SEVK EDİLDİ

Uşak'a bağlı Sorkun köyü yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor.

Çokkozlar mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Uşak Orman İşletme Müdürlüğü ile jandarma, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Söndürme çalışmalarına köylüler de destek veriyor.

SAAT - 12:15 Emniyet Genel Müdürlüğü, Antalya ve Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bölgeye 112 Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sevk etti.

SAAT - 11:40 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada "Muğla. 271 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 36 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız oldu. 44 Ambulans, 16 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 228 sağlık profesyoneli ile sahadayız." ifadelerini kullandı.

SAAT 11:15 - ENERJİ SANTRALİNİN OLDUĞU BÖLGE ALEVLER İÇİNDE KALDI

Manavgat yangını ilçenin batısında Beydiğin, Sırtköy, Çardak ve Kızıldağ mahallelerinde sürüyor. Dün öğleden sonra Beydiğin ve Sırtköy mahallelerinde etkili olan yangın, akşam saatlerinde büyük bir ormanlık alanı yok ederek Kızıldağ Mahallesi'ne ulaştı. Dağlık ve etrafı tamamen ormanlık olan Kızıldağ Mahallesi'ndeki bütün evler tahliye edildi. Bölgede 4 milyon euroluk güneş enerji santralinin olduğu bölge de alevler içerisinde kaldı. Rüzgarın da etkisini sürdürdüğü yangın bölgesinde söndürme mücadelesi gece boyunca karadan devam etti.

SAAT - 11.06 Isparta'nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması için çalışma yürütülüyor. Çandır Köyü ile Yıldız ve Camili mahallerinin çevresinde etkili olan yangının bir an önce kontrol altına alınması için mücadele ediliyor.

SAAT - 10.52 Denizli'nin Buldan ilçesinde yangında hasar gören ormanlık alanda, soğutma çalışmaları devam ediyor. Yerleşim alanlarına da yaklaşan yangında ormanlık alanda büyük zarar meydana geldiği görüldü.

SAAT - 10:50 MİLAS'TAKİ ORMAN YANGINI BÜYÜYOR

Muğla'ya bağlı Milas ilçesindeki orman yangınında alevler şiddetini artırdı. Bölgedeki son durumu paylaşan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat "Eyvah! Yangın kritik eşiği aştı ve siteler tarafına geçti. Böyle olacağı belliydi. Sinirimden ağlayacağım." ifadelerini kullandı.

SAAT - 10:40 OGM: 145 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI, 9'U DEVAM EDİYOR

Orman Genel Müdürlüğü'nce (OGM), son 6 günde çıkan 154 orman yangınından 145'inin kontrol altına alındığı, 4 ildeki 9 yangına ise müdahalenin sürdüğü açıklandı.

SAAT 10:25 - 'GÜNDOĞMUŞ'TA HELİKOPTERLER SIK SIK ATIŞ YAPIYOR'

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, ilçede yerleşim alanlarını tehdit eden hiçbir yangının olmadığını söyledi. Kepez, Hocaköy, Güneykaya mahallelerinde de bir sıkıntı kalmadığını belirten Hülür, "Sadece Gülen Dağ'da devam eden bir yangın var. Alevlerin yerleşim alanına sıçramaması için şerit açtık, havadan da müdahale sürüyor." diye konuştu.. Yangında en fazla Kepezbeleni Mahallesi'nin zarar gördüğünü anımsatan Hülür, burada vatandaşların gerekli ihtiyaçlarının giderildiğini kaydetti. Evi yananlar için yurtlar tahsis edildiğini ancak kendilerinin akrabalarında kalmayı tercih ettiklerini anlatan Hülür, "Daha önce boşaltılan mahallelerimizde tahliyeleri iptal ettik, evlerine döndüler." dedi.

Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi de ilçede 6 noktada yangının devam ettiğini söyledi. Yangınlara havadan ve karadan yoğun şekilde müdahalenin sürdüğünü dile getiren Özbilgi, "İlçedeki mahalleler tahliye edilmişti, alevlere gece boyunca karadan müdahale edildi, sabah saatlerinden itibaren de havadan müdahale başladı. Helikopterler sık sık verilen koordinatlara su boşaltıyor." ifadesini kullandı.

SAAT 10:20 - MANAVGAT'TA SON DURUM

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki 28 Temmuz'da çıkan orman yangınını kontrol altına almak için ekipler yoğun mücadele veriyor. Orman yangını, Beydiğin, Çardak mahalleleri ile Kızıldağ çevresinde etkili oluyor.

Ekipler gece boyunca arazöz ve itfaiye araçlarıyla söndürme çalışmalarını sürdürdü, havadan müdahale devam ediyor. Orman yangınları yaban hayatını da etkiledi.

Beydiğin Mahallesi'nde söndürme çalışmalarını yürüten belediye işçisi Yusuf Aydın, bukalemun, tavşan, kaplumbağa gibi canlıların ormandan kaçtığını söyledi. Canla başla mücadele ettiklerini anlatan Aydın, "Canlılar için de yangını bir an önce söndürmek istiyoruz, mücadelemiz sürecek." dedi.

SAAT - 10:00 Bakan Pakdemirli, Denizli Buldan güney yangınının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

SAAT 08:00 Muğla, Çökertme Koyu'nda yangına müdahale sürüyor. İtfaiye ekipleri yerden soğutma çalışması yaparken havadan yangın söndürme uçakları ve helikopterleri destek veriyor. Alevlerin termik santrallere gelmemesi için mücadele veriliyor. Çökertme Mahallesi'nde halk tahliye edildi.

SAAT 07:37 Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

Yangının başladığı Başalan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangının Muğla sınırına da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Arat, yangının yerleşim yerlerine zarar vermediğini ifade ederek, "Hasar tespit çalışmaları henüz tam yapılmadı ama ilk aldığımız bilgilere göre önemli bir yerleşim yerlerine zararı yok. Yalnız, ormanlar büyük zarar gördü." dedi.

SAAT 06:38 Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nin Bozbayır mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden çevredekiler, durumu orman ve itfaiye ekiplerine bildirdi.

Yangına 5 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman işçileri karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek olduğu öğrenildi.

SAAT 04:53 Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat:

"O kritik noktada bekliyoruz. Her türlü tertibatı aldık. Rüzgar durduğu için ateş ilerlemiyor. Biz sabırla üzerimize gelmesini bekliyoruz. Su atış menzilimize girdiğinde hücuma başlayacağız. Bu boğazda yangını boğmak zorundayız. Umarım sabaha iyi haberler veririz."

SAAT 03:06 Denizli'nin Buldan ilçesi Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çıkan yangın 12 saat sonra kontrol altına alındı.

SAAT 01:25 Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam ediliyor. Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale güçlükle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı. Bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan da etkili müdahalenin başlayacağı bildirildi.

SAAT - 00:20 PAKDEMİRLİ: BUCA YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’in Buca ilçesinde meydana gelen yangınla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Pakdemirli, yaptığı açıklamada "İzmir Buca yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor" ifadelerini kullandı.

SAAT 00:00 Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlara müdahaleler sürüyor. Beyciler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Jandarma ekipleri, mahallelerin tahliyesini sağladı. Bazı vatandaşların, hayvanlarını kurtarmaya çalıştığı görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal