Türkiye’nin 5G yol rotası oluşturuldu: Net tarih verildi!

Türkiye’nin heyecanla beklediği 5G teknolojisine geçişine sayılı günler kaldı. Bu yüksek teknoloji 5G’ye geçişe yönelik, ilk kez belgelere giren bir yol haritası açıklandı. Geçiş tarihi ise 2026 olarak planlandığı belirtildi.

13.03.2024-12:56 - (Son Güncelleme: 13.03.2024-16:58)

Türkiye’nin 5G’ye geçişi için tarih 2 yıl sonrasına yani 2026 olarak belirlendiği ifade edildi. 5G’ye geçiş için bekletilen Türkiye’nin yerli teknoloji geliştirilmeden bu sürecin başlatılmaması yönünde karar alınmıştı. İhalenin 2025 içinde sonuçlanması ve geçişinde 2026 yılında yapılması bekleniyor.

5G önce endüstri ve kurumsal alanda kullanılacak!

Türkiye 5 G'ye ne zaman geçecek?

2024 ve 2025 yılları içinde, yerli teknoloji kullanımına yönelik geliştirmeler de göz önünde bulundurularak, hangi teknolojilerde yerlilik şartının getirileceğine yönelik yeni bir çalışma yapılacak. Kritik kararlardan biri de 5G ağının başlangıç aşamasında, endüstriyel ve kurumsal kullanıma öncelik verilmesi oldu. Türkiye’nin 5G’ye geçişine yönelik olarak ilk kez belgelere giren bir yol haritası açıklandı. Yatırım Ortamı İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu Eylem Planı’nda, sürece yönelik olarak 2025 sonunu hedefleyen maddeler sıralandığı kaydedildi.

Firmalar çalışmalara yönelik kolları sıvadı!

Türkiye 5 G'ye ne zaman geçecek?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da geçen haftalarda yaptığı açıklamada, 5G’ye geçiş için 2026 yılını işaret ederek bu durumun, 2025 sonunda ihalenin yapılabileceği anlamına geldiği ifade edilmişti. 5G ve ötesine yönelik olarak yerli teknolojilerin geliştirilmesi çerçevesinde girişimler de netleşti. Yerli uçtan uca teknoloji geliştirmede iki şirket ortaya çıkmıştı. Bunlardan GTENT diğeri ise ULAK. OSTİM Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi koordinasyonunda firmaların çalışması sürüyor.

5 G’nin yerli teknolojiye katkısı ne olacak?

Tüm bu çalışmalar hakkında bilgi veren kaynaklar, hem kamu, hem de şirketlerin koordinasyon içinde, süreçte ilerleme sağladığını ve özellikle yerli teknoloji katkısının ne düzeyde olabileceğine yönelik çalışmaların yoğunlaştığını vurguladılar. Bu aşamada ORAN inisiyatifinin öne çıktığı kaydedildi. YOİKK belgesinde de yol haritası nitelikli eylemler, 2024-2025 vadeli olarak sıralandı.

Hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor!

Buna göre, sanayi ve endüstriyel alanlarda özel iletişim ağının ihtiyaç olarak belirlenmesi tamamlanacak. Bu süreçte ihale için de şartlar, satılacak frekanslar, ihale bedel ve zamanı, kullanım şartları, yerli teknoloji şartlar belirlenecek. Yine 2025 sonuna kadar teknik altyapıya yönelik idari düzenlemeler yanında, kullanım hakkı ücretlerine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı da çıkarılacak.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal