Türkiye'nin 2'nci Down Sendromlu Kedisi Bayburt'ta Bulundu

Bayburt'ta bitkin bir şekilde sokakta bulunan yavru kediye down sendromu tanısı kondu. İstanbul'daki ilk down sendromlu kedinin ardından Bayburt'ta bulunan kedi kontrol altında tutuluyor.

28.09.2020-13:50 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-13:37) Türkiye'nin 2'nci Down Sendromlu Kedisi Bayburt'ta Bulundu

Bayburt'ta sokakta bitkin bir halde bulunan yavru kedi, bir hayvansever tarafından veterinere götürüldü. Kendisine getirilen kediyi muayene eden Veteriner Hekim Murat Kerem Çavdar, yapılan tetkikler sonucunda kedinin down sendromlu olduğunu belirledi. 'Noya' ismi verilen kedi, Türkiye'nin down sendromlu ilk kedisi 'Otto'dan sonra kayıtlara geçen ikinci down sendromlu kedi oldu.

"SÜREKLİ KONTROL ALTINDA OLMASI GEREKİYOR"

Veteriner Hekim Murat Kerem Çavdar, gerekli tahlil ve muayenelerin sonucunda gelişim farklılığı tespit ettiklerini belirterek "Türkiye´deki ikinci ve şu an yaşayan tek down sendromlu kedi olduğunu bu tetkikler sonucunda karar verdik. Bu kedilerin bir farklılığı var, +1 kromozomlu oluyorlar. Kalbindeki yapılardan dolayı farklı bir durumları var.  Bu nedenle sürekli kontrol altında olması gerekiyor. Şu an bu kedi Türkiye´de tek, hemen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´yle irtibata geçtik. Gerekli protokoller yapıldı. Türkiye´nin `down sendromu´ ilk kedisinin adı Otto´ydu, Bayburt´ta bulunan kediye de `Noya´ ismini verdik" dedi.

"HER AKŞAM KLİNİKTE NÖBET TUTULUYOR"

Kedideki farklılığı ilk başta anlamadıklarını söyleyen klinik çalışanı Hacer Yılmaz ise "Günlük bakımını yapıyoruz, kan tahlillerini yapıyoruz. Her akşam biri klinikte nöbet tutuyor." şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal