Türkiye’den yeni diplomatik hamle: NATO, AB ve BM’ye Yunanistan uyarısı

Yunanistan’ın Ege’deki Türk jetlerine yönelik tacizleri sonrasında Türkiye, NATO, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne Yunanistan’ın yaptığı eylemler ve talepler hakkında bilgilendirme ve uyarı mektubu gönderildi. Detaylar haberimizde...

06.09.2022-20:01 - (Son Güncelleme: 07.09.2022-17:52) Türkiye’den yeni diplomatik hamle: NATO, AB ve BM’ye Yunanistan uyarısı

Son haftalarda iyiden iyiye artan Yunan tacizleri Türkiye’yi harekete geçirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun imzasıyla 25 Avrupa Birliği (AB) başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderildi. 25 AB başkentine, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’e, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO ve BM Genel Sekreterlerine 1 Eylül'de iletilen mektuplarda, Yunanistan’ın hukuksuz eylemlerine ve maksimalist taleplerine de dikkati çekildi.

Türkiye’den yeni diplomatik hamle

Gönderilen mektupta, Ege Denizi’nde birbiriyle yakından ilişkili bir dizi sorun bulunduğu, bu sorunların, kara sularının ve ulusal hava sahasının genişliği, kıta sahanlığı ve kara sularının sınırlandırılması, Doğu Ege Adaları'nın gayriaskeri statüsünün ihlali, geçerli uluslararası antlaşmalarla egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar ile SAR, FIR ve NAVTEX gibi hizmet sahaları olduğu vurgulandı. 

Türkiye NATO AB BM

Bakanlığın gönderdiği mektupta Yunanistan’ın Ege’deki kara suları genişliğinin 6 deniz mili olmasına rağmen bu genişliği hukuksuz olarak 10 mile çıkardığı ve  başka hiçbir ülke tarafından tanınmayan, örtüşmeyen kara suları ve hava sahası sınırlarına sahip dünyadaki tek ülke olduğunun altı çizildi.

Türkiye, mektupta Ege’de yaşanan sorunların hukuk çerçevesinde düzeltilmesinden yana olduklarını ifade etti. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal