Türkiye’den, Doğu Akdeniz'de etkinliğini artıracak büyük hamle! İmzalar atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen "Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi" için 23 Ocak'ta imza töreni düzenlendi. Abdulkadir Uraloğlu ve Erhan Arıklı'nın katılımıyla gerçekleşen törenle projenin startı verildi.

22.01.2024-10:08 - (Son Güncelleme: 22.01.2024-11:18) Türkiye’den, Doğu Akdeniz'de etkinliğini artıracak büyük hamle! İmzalar atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen "Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi" için imza töreni gerçekleştirildi. Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı katıldı. 23 Ocak'ta düzenlenen törende atılan imzalarla birlikte Doğu Akdeniz'de gemi trafiği yönetimine yönelik önemli bir adım atılmış oldu. Proje, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki etkinliğini artırma, bölgedeki gemi hareketlerini izleme ve çıkarlarını koruma amacını taşıyor.

Projenin hayata geçirilmesiyle Doğu Akdeniz'deki deniz trafiği etkin bir şekilde yönetilecek, bölgedeki güvenlik ve denizcilik faaliyetleri daha koordineli bir şekilde izlenebilecek. Ayrıca, Mavi Vatan'da Türkiye'nin çıkarlarının korunması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çevre denizleri ile Türkiye arasındaki deniz alanındaki deniz trafiği detaylı bir şekilde takip edilebilecek.


Kararlar alındı

Yapılan törende hayata geçirilecek kararlar alındı. O kararlar madde madde açıklandı. İşte alınan güncel kararlar:

-GTH Sisteminin ana bileşeni olan Trafik Gözetleme İstasyonlarında (TGİ) gemi trafiğinin gözlenmesi ve yönetilmesi için; radar iz verileri, telsiz iletişimi, radyo yön bulucu sistem verileri, meteoroloji verileri, otomatik tanımlama sistemi (AIS/OTS) verileri, alarm verileri ile ses ve görüntü bilgilerinin kaydedilerek, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine (GTHM) gönderilecek.

-GTH alanlarında bulunan GTHM merkezleri operasyonel olarak gemi kimliklendirilmesi, gemi trafiğinin kesintisiz izlenmesi ve düzenlenmesi, gemilere seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özellikli alanların kontrol yönetimi, kaçakçılığın önlenmesi, kaza risklerinin tespiti ve uyarıların yapılması, kaza, yangın gibi acil durumlarda ilgililerin bilgilendirilmesi, petrol kirliliği ile mücadeleye destek olmak, meteorolojik verilerin gerektiğinde gemilerle paylaşılması gibi işlemler gerçekleştirecek.

İhale sürecine az kaldı

2 yıl içerisinde tamamlanması planlanan projede, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 1 adet GTH Merkezi (Gazi Magosa) ile 3 adet Trafik Gözetleme İstasyonundan (Karpaz, Sadrazamköy ve Zeytinlik Feneri) oluşan KKTC Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi için HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalanacak. 

07 Nisan 2021 tarihli ve 3796 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanan 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumuna İlişkin Protokol' kapsamında KKTC'de kurulacak olan Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Sistemi Merkezi'nin kurulması ile ilgili ihale sürecinin de sona gelindiği bildirildi.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal