Türkiye’den deprem etkisi yaratacak hamle: Gerekli hazırlıklar başladı

Doğu Akdeniz bölgesindeki faaliyetlerini artıran Türkiye’den deprem etkisi yaratacak yeni bir hamle daha geldi. Buna göre Orta Doğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecek. Türkiye’yi ‘Kuşak ve Yol Girişimi’nin lojistikte de üssü yapacak hamlenin ikinci adımı da olacak. Detaylar haberimizde...

08.11.2022-09:52 - (Son Güncelleme: 08.11.2022-17:01) Türkiye’den deprem etkisi yaratacak hamle: Gerekli hazırlıklar başladı

Doğal gazın dağıtımı konusunda dünyanın önemli merkezlerinden birisi olacak olan Türkiye,  küresel lojistik ağında da merkez olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Çin’in liderliğini yaptığı ve Tarihî İpek Yolu’nu canlandırarak Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen ‘Kuşak ve Yol Projesi’nin önemli adımlarından birisi Türkiye olacak. 

Yer tespiti yapılacak ve sonrasında çalışmalar hızlanacak

Türkiye Gazetesi’nin yer verdiği habere göre; Türkiye’nin bölgesel ve kıtasal anlamda bir aktarma merkezi hâline gelmesi ve ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ güzergâhında etkin olmasını temin etmek amacıyla Doğu Akdeniz Bölgesinde, Orta Doğu ve Orta Asya coğrafyasına çıkış kapısı olacak transit yük odaklı bir ana konteyner limanı inşa edilecek. Hükûmetin 2023 yatırımları arasına giren proje için gelecek yıl Doğu Akdeniz Bölgesinde yer tespiti yapılacak. Tespitin ardından etüt ve proje çalışmaları hızla tamamlanacak.

Kuşak ve Yol Girişimi Türkiye

Hazırlıklar yakında bitecek

Türkiye’yi lojistikte merkez hâline getirecek yatırım planı, Doğu Akdeniz’le de sınırlı kalmayacak. İzmir’de de Ege Bölgesini hareketlendirmesi beklenen Çandarlı Limanı hayata geçirilecek. Fizibilite çalışmaları tamamlanan Çandarlı Limanının üstyapısına başlanmasına yönelik hazırlıklar da yakın zamanda bitirilecek. 

Öte yandan, Aliağa-Çandarlı-Bergama demir yolu projesinin fizibilite etüdü tamamlanacak ve yapım ihalesi çalışmalarına başlanacak. Proje ile Aliağa-Çandarlı-Bergama-Soma ve Çandarlı Limanı demir yolu bağlantısı kurulacak.

1,5 dolarlık ihracat ve 15 bin kişiye istihdam 

Bölgedeki imalat sanayii sektörlerinin liman bağlantısı sağlanmış olacak, bölgenin ihracat süreçleri de etkinleştirilecek. Çandarlı Limanı ve İzmir Temiz Enerji İhtisas OSB tamamlandıktan sonra yıllık 1,5 milyar dolarlık ihracat yapılması, yaklaşık 15 bin kişiye de istihdam sağlanması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal