Türkiye'den BM Genel Sekreteri Guterres'e Cevap

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs hususu ile ilgili açıklamalarında, 'Ada'daki iki taraf arasında çözüm için ortak bir zemin ve vizyon bulunmamaktadır' ifadelerini kullandı.

17.09.2020-10:39 - (Son Güncelleme: 17.09.2020-11:01) Türkiye'den BM Genel Sekreteri Guterres'e Cevap

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs konusunun çözümüyle alakalı yaptığı açıklamalara cevap verdi.

Guterres'in KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılacağını belirttiği 5+BM toplantısının Türkiye için yeni bir görüşme anlamına geldiğinin altını çizen Aksoy şu ifadeleri kullandı:

'Ada'daki iki taraf arasında çözüm için ortak bir zemin ve vizyon bulunmamaktadır.

Geçmişte tüm müzakere süreçleri, Kıbrıs Rum tarafının Ada’da bir ortaklığın gereği olan siyasi eşitliği kabul etmemesi ve siyasi eşitliğin somut bir şekilde içinin doldurulmaması nedeniyle başarısızlığa uğramıştır. Bunun altında da Kıbrıs Rum tarafının hem iktidarı hem doğal zenginlikleri Kıbrıs Türk tarafıyla eşit olarak paylaşmak istememesi yatmaktadır.'

Ada'da oluşturulacak ortaklık için Rum tarafının siyasi beraberliği kabul etmesi gerektiğine vurgu yapan Aksoy şu ifadeleri kullandı:

'Bu yapılamıyorsa o zaman iki tarafın egemen eşitlik temelinde, iki devletli çözüm üzerinde yeni bir müzakere sürecine girmeleri icap eder. Ülkemizin geçen yıl önerdiği gayri resmi bir 5+BM toplantısı tertiplenmesi fikri bu hususların açıklığa kavuşturulmasına matuftur.

Aksi takdirde, Türkiye, evvelce de defaatle açıkladığımız üzere, müphem bir zeminde ve geçmişte başarısız olmuş yöntemlerle yeni bir müzakere sürecine girmeyecektir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal