Türkiye'de en çok konuşulan konuların başında konut fiyatları gelirken Özellikle büyük kentlerdeki kiralar ve konut fiyatları dikkat çekiyor. Arsa fiyatlarıyla birlikte ithal kullanılan mallar fiyatların yükselmesine neden olurken dolardaki yükseliş de fiyatları ciddi oranda artırmaktadır. Yıllık enflasyon rakamının yüzde 70’i aşması durumunda maliyetlerde artmaktadır. Yabancıların ilgi duyduğu İstanbul ve Antalya gibi kentlerde fiyatların artmasına neden olmaktadır. Knight Frank Global tarafından yapılan bir araştırmaya göre İstanbul'daki konut fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde 112 arttı açıklandı. Yapılan araştırmada dünyanın 56 ülke ve bölgesindeki artış oranları ise yüzde 10.2 oldu. Türkiye vatandaşlığı almak için koşullar sıkılaştırılsa bile yabancıların Türkiye'deki konutlara ilgisinin artması dikkat çekiyor.
Uluslararası gayrimenkul danışmanı olan Elena Milishenkova, Türkiye'deki konut fiyatları için fiyatların bu kadar yükseldi başka bir ülke daha görmediğini ifade etti. Konut değerleme danışmanlık şirketi CBRE’den Zeynep Konca ise parasını bir kenara koymak istemeyen kişilerin konut ya da ikinci el otomobilleri yatırım yaptığını ifade ediyor. Konca, “Türkiye’de müteahhitler de ev satın almak isteyenler de fiyatları her zaman dolar cinsinden düşünüyor” dedi.
TÜİK tarafından açıklanan rakamlar doğrultusunda geçen yıl aynı aya baktığımızda konut fiyatlarında %40 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Gayrimenkul danışmanı Milishenkova fiyatlardaki artışın iç talepten dolayı olduğunu ifade etti. Zeynep Konca ise inşaat maliyetlerinin iç piyasada Avrupa ve Amerika'ya göre daha çok arttığını söylemektedir.
Merkez Bankası'nın hesaplarına göre Nisan 2022 yılından 5 yıl geriye baktığımızda Türkiye'de konut fiyatlarının ortalama %127 oranında arttığı görülmektedir. Bununla birlikte İstanbul'a baktığımızda ise bu oran %142 olarak görülmektedir. Aynı süreç içerisinde İstanbul'da yeni bir bina inşa etmenin maliyeti ise %157 arttı. Elena Milishenkova, İstanbul'daki lüks konutların fiyatlarının arttığını söylemektedir.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'deki konutlara Rusların ilgisi artarken geçen yıla göre konut alımları %187 arttı. Ukraynalılar ise konut almaya devam ederken geçen yıla göre bu oran %186 olarak belirlendi. Milishenkova İstanbul'daki konut fiyatları için balon riskinin olmadığını ifade etti. Milishenkova “İkinci el konut fiyatları bu görüşü destekliyor. İstanbul ve Antalya’da kiralık konutlara ciddi talep var. Eskiden bu talep artan nüfusla ilgiliydi, şimdi ise salgından sonra toparlanan turizm sektörü ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla alakalı.” sözlerini dile getirdi.
2022 yılında İstanbul'a gelen turist sayısı Bir önceki yıla göre %133 artarak 977 bin 888’e yükseldi. Buna göre ülkemizde en çok giriş yapanlar 101 bin 352 kişi ile Almanlar olurken bunu İranlılar ve Ruslar takip etti. 2022 yılı ile birlikte İstanbul'a 192 ülkeden turist gelirken Tonga, Vatikan ve Papua Yeni Gine birer kişi, Sao Tome ve Principe ile Brunei'den ikişer kişi ülkeye giriş yaptı.
Milishenkova, Türkiye'de alınan konutlar için fiyatların tamamının krediden çekilmemesi balon biskini engellediğini söyledi.Bununla birlikte ilk kez konut alacak kişilerin ve dar gelirli kişilerinde ev satın almaktan biraz daha uzaklaştığı düşünülmektedir. Zeynep Konca ise İstanbul'da sınırlı sayıda arazinin olması ve talebin artması nedeniyle fiyatların bu seviyelerde kalacağını söylemektedir.
Mayıs 2022’de yabancıların Türkiye konutlarına ilgisi devam ederken, yapılan araştırmalar sonucunda bir önceki yılın aynı ayına göre konut alımlarında %232 artış görüldü. Bu oranla birlikte konut alımları 5bin 962 olurken, yabancılara yapılan konut satışlarında 2 bin 451 konutla ilk sırada İstanbul yer aldı. Yabancı konut satışlarında bin 885 konut ile Antalya gelirken 264 konut ile de Mersin İstanbul'u takip etti.