Türkiye'de İHA ile Teslimat Dönemi Başlayacak

Özellikle operasyonlar ismini çok duyduğumuz İHA'lara bir de taşımacılık özelliği getirilecek. Testlere hafif ilaç taşımak ile start verilecek.

29.05.2021-14:08 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-14:24) Türkiye'de İHA ile Teslimat Dönemi Başlayacak

Dünya genelinde İHA'larla teslimat konusunda gelişmeler devam ederken, son dönemlerde bu alanda adından söz ettiren Türkiye’de çalışamalara başladı. Sivil faydalı yük taşıma faaliyetleri için altyapı oluşturuluyor.

TÜRKİYE'DE İHA'LI TESLİMAT DÖNEMİ BAŞLIYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), tüm dünyada hızla gelişen İHA'ların sivil amaçlı düzenleme, müsaadelendirme ve operasyonları için model geliştirmeye devam ediyor. Bu model içinde Türk sivil hava sahasının en etkin şekilde kullanılması hedefleniyor. Yapılacak model, sistemde tanımlı olan 50 bin 170 İHA'nın izinli hava koridorlarında ön tasarımı SHGM tarafından yapılan modül ile hava araçlarına takılabilecek modül aracılığıyla tüm hareketlerin takip edilebilmesini hedefliyor.

TESTLER İLK ÖNCE İLAÇ TAŞIMALARIYLA BAŞLAYACAK

Bu sistemle uçuş izinleri onay mekanizmalarına gerek duymayacak. Esnek uçuş faaliyetleri sağlanabilecek. Modelde, İHA'lar için şehirlerarası ana uçuş koridorları, bunun yanında şehir içi uygun uçuş kanalları tanımlanacak. Modelin testine hafif ilaç taşımalarıyla başlanacak.

TALEPLER SIKLAŞMAYA BAŞLADI

SHGM'ye son dönemde İHA ile hafif ilaç taşıma konusunda bolca talep geliyor. Bu konuyu masaya yatıran SHGM çalışmalara start vererek modelin çalışmalarına başladı. Modelin hayata geçirmesinde yapılacak testler, İstanbul Valiliği, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü gibi kurumlarla istişare edilip uygun görüldü. Bu çerçevede işlemin yapılacağı hava sahası için NOTAM yayınlanmasının yanı sıra sigorta ve güvenlik konusunda tüm tedbirler alındı.

İHA'lar sağlık alanında özellikle ulaşması zor bölgelere kan ve aşıları taşımak maksadıyla kullanılıyor. İsmi daha çok Savunma Sanayii’sinde duyulan İHA'lar, tarımdan arama-kurtarmaya, orman yangınlarıyla mücadeleden trafik denetimine, hava tahmininden yayıncılığa kadar çok farklı alanlarda kullanılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal