06.01.2024-15:12 (Son Güncelleme:06.01.2024-17:48)


1

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından gözler yerel seçime çevrildi. Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor.



2

Geçtiğimiz günlerde muhtarlıklara asılan seçmen listeleri, 17 Ocak gününe kadar kontrol edilmesi gerekiyor. Sonrasındaki ay yani Şubat ayında seçmen kütükleri kesinleştirilecek ve sandıkların yeri belli olacak. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubatta başlanacak. 24 Martta seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.



3

Seçime katılacak partiler de belli oldu. Ak Parti, CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere 36 parti belediye ve muhtarlıklar için yarışacak. Yapılacak yerel seçimde her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. Oy kullanma yaşı ise 18 ve 18 yaş üstü.



4

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak. İllerde oy verme saatleri ise 08.00-17.00 olacak.



5

Öt yandan yurt dışındaki Türk vatandaşları, bu seçimde oy kullanamayacak. Taksirli suçlardan hüküm giyen cezaevindeki suçlular hariç, cezaevindekiler de oy kullanamayacak.

Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR