Türkiye, yenilenebilir enerjide birçok ülkeyi devirdi: Avrupa'da birinci sıradayız!

Enerjide yenilenebilir kaynakların değeri her geçen gün kendini hissettirirken, Türkiye de bu alanda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Güneş enerjisi kurulu gücüyle beraber bu alanda yerli teknolojisini de ilerleten Türkiye, güneş paneli üretim kapasitesinde Avrupa'da 1'inci, dünyada da 4'üncü basamakta yer alıyor.

02.05.2022-14:48 - (Son Güncelleme: 02.05.2022-14:48) Türkiye, yenilenebilir enerjide birçok ülkeyi devirdi: Avrupa'da birinci sıradayız!

Yerli ve milli ekipmanlar için yapılan çalışmalar devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yeni yatırımlarla önümüzdeki sene güneş paneli üretiminde dünyada ilk 3'e girmeyi amaçladıklarını belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden toplanan bilgiler ışığında, 2002'de elektrikte 31 bin 846 megavat olan kurulu güç, bu senenin Nisan ayı başı itibariyle 100 bin megavatı geçti.

Öte yandan enerjide yenilenebilirliğin payı da fazlasıyla arttı. Özellikle son senelerde yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarıyla birlikte 2002 yılında yüzde 38 olan yenilenebilir enerjinin oranı, yüzde 54'e çıkmış durumda.

Güneş'te Avrupa lideriyiz

Bu yatırımlardaki en fark oluşturan artış ise güneş enerjisinde meydana geldi. Ülkemizin 2014 yılında 40 megavat olan güneş enerjisi kurulu gücü 8 yılda 200 kat artış göstererek 8 bin megavatı geçti. Kurulu güçteki artış yanında AR-GE ve teknoloji yatırımlarına da sebep oldu.

Türkiye, yenilenebilir enerjide birçok ülkeyi devirdi: Avrupa'da birinci sıradayız!

Türkiye'yi bu alanda üst basamaklara yükseltti. Dünya genelinde yıllık 185 bin megavatlık panel üretim kapasitesi var. Burada ilk sırada üretimin büyük bir bölümünü gerçekleştiren ve 124 bin megavat üretimi barındıran Çin geliyor. Çin'i 14 bin megavatla Vietnam, 9 bin 200 megavatla Güney Kore seyrediyor.

Türkiye ise 7 bin 960 megavatlık üretim kapasitesiyle dünyada 4'üncü basamakta bulunuyor. Ülkemizden sonra da 7 bin 400 megavat üretim kapasitesiyle Malezya ve 5 bin 700 megavatlık üretim kapasitesiyle ABD takip ediyor.

Öte yandan, tüm AB ülkelerinin toplam üretim kapasitesi ise 3 bin 200 megavat olarak biliniyor. Bu üretime bakıldığı zaman ülkemiz, 7 bin 960 megavatlık üretim kapasitesiyle Avrupa'da birinci sırada geliyor. Ülkemizin bu sene ve bir sonraki yıl gerçekleştireceği yatırımlarla birlikte güneşte kapasitesini 9 bin 110 megavata yükselteceği tahmin ediliyor.

Rüzgârda kurulu güç 11 bin megavat sınırında

Bununla beraber Türkiye, son zamanlarda rüzgâr enerjisinde de kendisini geliştiren ülkeler arasında. Geçtiğimiz sene 10 bin megavat sınırını geçen rüzgâr enerjisi kurulu gücünde yatırımlar bu senede devam etti. Özellikle Ege bölgesi olacak şekilde ülkemizin birçok bölgesine yayılan rüzgâr enerjisinde kurulu güç, 10 bin 864 megavat seviyesine gelerek 11 bin megavat sınırına dayandı.

Türkiye, yenilenebilir enerjide birçok ülkeyi devirdi: Avrupa'da birinci sıradayız!

Rüzgarda da yerli ve milli ekipman çalışmaları sürerken, rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan ekipmanlarda da yerli üretimde artış görülüyor. İlk olarak 'kule' üretimiyle start alan yerli üretim, farklılaşarak türbin üretimine kadar ilerledi. Ülkemizde üretilen rüzgâr türbininin, kanatları ve kuleleri dünyanın farklı bölgelerine de ihracatı gerçekleştiriliyor.

Bakan Dönmez: Hedefimiz gelecek yıl ilk 3'e girmek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerjide gerçekleştirilen yatırımların sonuçlarını görmeye başladıklarını aktararak, "Sadece kurulu gücümüzde yenilenebilirin payını artırmak yetmiyor bunun teknolojisini de yerlileştirmek gerekiyor.

İşte Türkiye bunu da başardı. Hem rüzgâr da hem de güneşte dünyada önemli üretici ülkelerden biri olduk ama bunlarla yetinmiyoruz. Yeni yatırımlarla gelecek yıl güneş paneli üretiminde dünyada ilk 3'e girmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal