Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım açıkladı: "Başvuru sayısı 35 binin üzerinde!"

Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu çerçevesinde düzenlenecek Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bilimsel çalışmaları kapsamında çalışmalar yapmak için gönderilecek adaylar başvurulara başladı. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, konuyla ilişkin açıklamalarda bulundu.

03.06.2022-12:06 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-12:06)

Başvurular 23 Haziran tarihine kadar uzaya.gov.tr. adresi üzerinden devam edecek. Başvuruların ardından detaylı değerlendirme süreci gerçekleşecek. Bu aşamaların ardından 2 Türk vatandaşı seçilerek uzay yoluculuğu için gerekli eğitimleri Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nde verilecek.

"Kaydını yaptıran 36 bin sayısına ulaştı"

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, gerçekleşecek uzay yolculuğu hakkında ve başvuru ayrıntıları hakkında bilgiler verdi. Uzaya ilk defa bir Türk vatandaşının gönderileceğini vurgulayan Yıldırım, “Bunda heyecanımız çok yüksek. Katılım da çok yüksek. Son rakamları vereyim. Her dakika her saat bunlar değişiyor. Tıklama sayısında 5 milyona dayandı sayı. Bu bile ilgilinin ne kadar büyük olduğunu göstermeye yetiyor. Başvuruyu kayıt olarak tamamlayan yani kaydını yaptıran 36 bin sayısına ulaştı. Her şeyi tamamlayıp artık astronot adayı diyebileceğimiz şekle gelen ise 460 civarında şu anda. Bu sayı hızla artacak” ifadelerini kullandı.


"Bilimsel çalışma yapmak için gidiyoruz"

Yanlış anlaşılan konular üzerine değinen Yıldırım, “Yanlış anlaşılan durumlar da bizi üzüyor. Mesela, ‘Turist mi gönderiyoruz uzaya?' gibi eleştiriler oluyor. Öyle değil kesinlikle. Öncelikle şunu söylemek isterim: Türk bilim camiası ilk defa yerçekimsiz ortamda bir bilimsel çalışma yapma fırsatı yakalıyor. Bugüne kadar böyle bir şansımız hiç olmadı. Bu bilim camiamız açısından çok önemli bir kazanım olacak. Zaten projemizin ismi de Bilim Misyonu. Yani biz Uluslararası Uzay İstasyonu'na gezmek ya da fotoğraf çektirmek için değil, bilimsel çalışma yapmak için gidiyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Esas uzayla ilgili önemli kısmı Amerika'da gerçekleşecek"

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleşecek çalışmalar için eğitimin önemini anlatan Yıldırım, “Bunların ne şekilde gerçekleştirilebileceği konusunda. Bir de bu sürecin nasıl yürüyeceği konusunda bir eğitim verilecek. Ama eğitim esas uzayla ilgili önemli kısmı Amerika'da gerçekleşecek. Çünkü bu konuda ihtisas sahibi olanlar onlar. Bunun yanı sıra çok uzun yıllardır bu konuda tecrübe sahibiler. Bizim onların yapmasını tercih etmemizin çok haklı sebepleri var. Tabii ki biz devredeyiz, her safhada bunu kontrol edeceğiz ama o eğitimi onlar verecek büyük bir bölümünü” ifadelerini kullandı.


"Başka bir kurum ile yapıyoruz"

Uluslararası Uzay İstasyonu'na varabilmek için insan taşıyan tek bir uzay aracının olduğunu belirten Yıldırım, “Şu anda sadece SpaceX'in geliştirdiği Crew Dragon kapsülü ile insan taşınıyor. Dolayısıyla bizim anlaşma yaptığımız Amerikalı şirket de bu kapsülden koltuk satın alarak bizlere ve diğer gitmek isteyen uzay ajanslarına tahsis ediyor. Bunun doğru anlaşılması lazım. Biz anlaşmayı SpaceX ile yapmıyoruz ama bizi götürecek olan kapsül SpaceX'in kapsülüdür. Anlaşmayı ise NASA'nın yetkilendirdiği başka bir kurum ile yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Bu ayın sonu Ay aracımızın imalatına başlanması öngörülüyor"

Sözlerine ek olarak Ay Projesi'ni bayrak gemisi niteliğinde bir proje olarak dile getiren Yıldırım, “Burada verdiğimiz zamanlamada işler iyi gidiyor. Bu ayın sonu Ay aracımızın itibarıyla nihai tasarımın tamamlanması ve imalatına başlanması öngörülüyor. Bu konuda bir sıkıntı yok. Temmuz ayında imalat çalışması başladığında biz çok daha rahat önümüzü görebileceğiz. Dahası belki şekillerle maketlerle kamuoyunun huzuruna çıkabileceğiz. Çok heyecan verici bir süreç orada da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal