Türkiye stratejik dengeyi sağlayacak: Üç aşamalı Gök Vatan planı hayata geçiyor

Türkiye’nin yerli teknolojilerinden birisi olan Milli Muharip Uçak’ın (MMU) ne zaman göklerde olacağı, ne gibi özelliklere sahip olduğu merak ediliyor. MMU’nun F-35’ten daha bir güce ve özelliklere sahip olacağı konuşuluyor.

21.01.2023-09:44 - (Son Güncelleme: 21.01.2023-17:09) Türkiye stratejik dengeyi sağlayacak: Üç aşamalı Gök Vatan planı hayata geçiyor

Stratejik olarak bir denge sağlamak için çalışmalarını sürdüren Türkiye’de ABD’den tedarik edilecek F-16 uçakları konusunda görüşmeler sürerken, bir yandan da yerli uçak Milli Muharip Uçak’ın (MMU) güçlendirilmesi çalışmaları sürüyor. Dünyadaki gelişmelere göre hareket eden Türkiye’de öncelikli hedefin MMU’nun F-35’ten daha bir güce ve özelliklere sahip olmasını sağlayacak olan teknolojik düzenlemeler yapılması olacağı tahmin ediliyor.

Üç aşamalı Gök Vatan planı hayata geçiyor

Sabah'ın haberine göre, Türkiye ve ABD, Stratejik Mekanizma kapsamındaki temaslarda da Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonu dahil olmak üzere, Türkiye - ABD savunma ortaklığının güçlendirilmesi ele alındı. Türk Hava Kuvvetleri envanterine bu yolla kısa vadede 4.5'uncu nesil uçakların girmesi beklenirken, orta vadede Milli Muharip Uçak ile TSK 5'inci nesil teknolojisine erişilmiş olacak.

Milli Muharip Uçak

Görünmezlik teknolojisi

Savunma sanayiinde önemli tecrübeye sahip Türkiye görünmezlik teknolojisi üzerine de kritik Ar-Ge projeleri gerçekleştiriliyor. Burada elde edilen birikimin ete kemiğe bürüneceği Milli Muharip Uçak'ın F-35'ten daha üstün güç ve yeteneklere sahip olacağı değerlendiriliyor.

Milli Muharip Uçak-1

Türk hava teknolojisiyle rekabete girilmesi zorlanacak

Baykar Kızılelma'nın da envantere alınmasıyla Türk hava teknolojisiyle rekabete girilmesi daha zor hale gelecek. Havacılıkta gelecek nesil anlamına gelen 5. nesil insanlı hava araçlarından sonraki aşama insansız hava araçları olacak. Bu bağlamda insansız teknolojisiyle Kızılelma'nın 6. Nesil ayarında olacağı kaydediliyor. Uzmanlar, ilk modellerinin subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanan Kızılelma ile 5'inci nesil uçakların dahi rekabet etmesinin zor olacağını ifade ediyor. Kızılelma'nın gelecekte süpersonik 1200+ hıza çıkacak kabiliyete gelmesi bekleniyor. Türkiye'nin milli sistemlerle orta vadede 6. nesil teknolojiye erişmesi planlanıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal