Türkiye S-400'lerini Ukrayna'yı korumak için kullanacak mı? Bu hamle F-35 yasağını kaldırtır mı?

Amerikalı yetkililerin, NATO müttefiki olan Türkiye'yi birkaç yıl önce Moskova'dan S-400 satın aldığı için yaptırım kararı almıştı. Forbes'in iddiasına göre son zamanda gerçekleşen Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye, S-400'leri Ukrayna'nın savunması için verseydi Washington'un yaptırım gerekçeleri ortadan kalkabilirdi

21.03.2022-10:27 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-10:38) Türkiye S-400'lerini Ukrayna'yı korumak için kullanacak mı? Bu hamle F-35 yasağını kaldırtır mı?

Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin, Rusya'dan almış olduğu hava savunma sistemi S-400'ler yüzünden yaptırım kararı aldığını duyurmuştu. Türkiye'nin çaresiz kaldığı ve ABD'nin hava savunma sistemlerini Türkiye'ye göndermemesi ve hep ertelemesi üzerine Türkiye, çareyi Rus hava savunma sistemi olan S-400'leri almakla buldu. Lakin bu alım sonrası birçok ülke Türkiye'yi topa tutmaya çalıştı. Bunların başında ABD'nin gelmesiyle birlikte skandal bir şekilde Türkiye'yi F-35 üreticileri arasından çıkartma kararı aldı. Türkiye, kendisini savunmak için adeta birçok ülkeyi karşısına alarak kimseye muhtaç olmadığını bu hamlesiyle göstermiş oldu. Şimdi ise Forbes'in önerisine göre son zamanlarda patlak veren Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye, S-400'leri Ukrayna'nın savunması için yollamış olsaydı, yaptırımlar ve F-35 yasağı ortadan kalkacaktı.


Yaptırımlar kalkabilirdi

Türkiye S-400'lerini Ukrayna'yı korumak için kullansaydı, aynı anda Kiev'e çok daha gelişmiş ve yetenekli bir hava savunma sistemi sağlayacak ve Washington'un yaptırım gerekçelerini ve F-35 yasağını ortadan kaldıracaktı.

S-400'leri Ukrayna'ya gönderdikten sonra F-35'leri sipariş edemezse, Ankara en azından geçen Ekim ayında talep ettiği 40 adet gelişmiş Blok 70 F-16'yı ve modernizasyon kitini edinebilir ve bu da en azından önümüzdeki 10 yıl içerisinde F-16 filosunu çalışır durumda tutabilir. Türkiye'nin S-400'den kurtulması halinde ABD, Patriot PAC-3 hava savunma füzeleri sunabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal