Türkiye oyunun kurallarını değiştiriyor: SİHA’lara kritik eklenti geliyor

Avrupa’nın sanayi anlamında en büyük etkinliklerinden SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalandı. İşte haberin detayları...

01.11.2022-09:52 - (Son Güncelleme: 01.11.2022-16:17)

İstanbul’da düzenlenen SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı'nda SSB müşahitliğinde Baykar ile ROKETSAN arasında da "MAM-L IIR Mühimmatı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi", "ÇAKIR Mühimmatı Akıncı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi" ve "SUNGUR Mühimmatı Akıncı Entegrasyon İşbirliği Sözleşmesi" imzalandı. İmzalanan anlaşma kapsamında SUNGUR Füzesi, SİHA'larda kullanılacak.

Türkiye oyunun kurallarını değiştiriyor

Yapılan anlaşmaya göre, İHA'lar artık havadan havaya füze sistemine de sahip olacak. Baykar ile ROKETSAN arasında düzenlenen imza töreninde SSB Başkanı İsmail Demir, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci hazır bulundu.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, imza töreninde yaptığı açıklamada, "Malumunuz, Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L) Bayraktar TB' ile muhteşem bir ikili. Sağolsun ROKETSAN ekibi müdürümüz ve ROKETSAN ekibiyle çok güzel bir koordinasyonla 2015 yılından bu yana başarıyla kullanılan, binlercesi üretilmiş teslim edilmiş ve onlarca, 24 farklı ülkeye de ihraç ettiğimiz, bence dünyanın en başarılı akıllı mühimmatı. Tabi şimdi bunu lazer güdümlü olan bomba artık IIR görüntü işlemeli kızılötesi başlıkla yeni bir evreye geçiyor. Daha uzun menzilli daha farklı bir kabiliyet kazandırıyor. Yine yerli olarak bunu ROKETSAN gerçekleştiriyor. İnşallah biz hem AKINCI'da hem Bayraktar TB2'de hem de diğer sınıf ürünlerde bu bombayı başarıyla kullanıyoruz. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

SAHA Expo SİHA

Çok büyük gayret gösteriyoruz

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise tören alanında yaptığı konuşmada, "Evet, özellikle ülkemizin gururu, tabi insansız hava araçlarımızdaki mühimmat çeşitliliğini sağlamak için ROKETSAN olarak bizler de çok büyük gayret gösteriyoruz. SİHA'larımızın etkinliğini artırmak, onların hedeflerine her ne koşulda olursa olsun ulaşmasını sağlayacak olan mühimmatlar üretmek üzere Baykar ile bir iş birlikteliği yapıyoruz. IIR mühimmatlarla beraber aslında hem menzil olarak çok daha ciddi bir mesafede hedefleri etki altına alacak hem de her hava koşulunda hedefini net olarak bulabilecek teknolojiyi geliştirmiş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah Silahlı Kuvvetlerimiz buradaki kabiliyetle mevcuttaki başarısını çok daha üst sıralara taşıyacak fırsatı yakalayacaktır." ifadelerini kullandı.

Tören alanında konuşma yapan SSB Başkanı İsmail Demir ise, Ben de tekrar hayırlı olmasını diliyor, tebrik ediyorum. ne kadar uzak mesafeden ne kadar etkin ve hassas vuruş yapabilirseniz harekat alanındaki etkinliğiniz o kadar iyi olabiliyor. Bu konuda atılmış bir adım daha var. Nice adımlar atılmasını temenni ediyor, gerçekten emeği geçen bütün taraflara teşekkürlerimi sunuyorum, hayırlı olsun diyorum." dedi.

İkisi de gerçekten çok kritik projeler

Daha sonra taraflar arasında iş birliği ve anlaşma sözleşmeleri imzalandı.

Anlaşmanın imzalanmasının ardından konuşan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, "Hem AKINCI hem de BAYRAKTAR TB2 için hava hava angajmanını sağlayacak SUNGUR mühimmatının entegrasyonu, çok büyük bir kazanım olacak. Hava hedeflerine karşı angajman yeteneği kazanmış olacağız. Bunların ikisi de gerçekten çok kritik projeler." açıklamasında bulundu.

ROKETSAN Genel Murat İkinci ise "SUNGUR bilindiği üzere hava savunma füzesi olarak şu anda kullanılıyor. Özellikle helikopter ve dron gibi hareketli hedeflere karşı etkinliği kanıtlanmış bir mühimmat. Bunun hava hava füzesi olarak İHA'larımız tarafından kullanılması da oyun değiştirici bir etki olacak. İlk defa biz bu proje kapsamında İHA'larımız tarafından hava hedeflerine angaje olabilecek hava hava füzelerini kullanmış olacağız. Bu yeteneği de kazandığımızda, çok ciddi bir stratejik avantaj elde edeceğimizi değerlendiriyorum." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal