Türkiye Moody’s’in kararını bekliyor: Para akışı hızlanabilir

Türkiye’nin kredi notu, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından bu gece yarısı açıklanacak. Açıklanacak orana göre ülkede para akışının hızlanabileceği tahmin ediliyor.

12.01.2024-11:46 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:50)

Türkiye’nin ekonomik gidişatına önemli ölçüde etki edebilecek olan kredi notu değerlendirmesi, bu gece yarısına kadar ABD’li uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılacak. Normal şartlarda Türkiye’nin kredi notunun 15 Aralık’ta açıklanması bekleniyordu ancak Moody’s, 2024 yılındaki ilk değerlendirme yapacağı ülkeyi Türkiye olarak belirleme kararı aldıç

Pozitif yönde bir adım bekleniyor

Haber7’nin yer verdiğine göre; Haziran ayından bu yana atılan ekonomik adımlarla beraber Fitch Ratings ve S&P’yi olumlu yönde etkilemiş ve Türkiye’nin not görünümü durağandan pozitife dönmüştü.

Moody’s’in de diğer kuruluşlar gibi yukarı yönlü bir kredi notu kararı alması bekleniyor. 

Moody's kredi notu

Para akışı hızlanabilir

Kredi derecelendirme kuruluşlarının vereceği kararlar, ekonomi açısından oldukça kritik bir rol oynamaktadır. Yeni politikaların başarılı olabilmesi için uluslararası fon akışının sağlanması gereklidir. Derecelendirme şirketlerinin yapacağı olumlu değerlendirmeler, yatırımcıların ilgisini çekerek sıcak paranın ülkeye girişini kolaylaştırabilir.

Dahası, önemli olan gelecek sermayenin niteliğidir. Bu yıl Türkiye'ye yönelmesi beklenen fonlar genellikle tahvile yatırım yapacaktır. Tahvil yatırımı, alacaklı ile borçlu arasında faize dayalı bir araçtır. Ekonomistler, bu noktada sürekli vurguladıkları şeyin doğrudan yatırımları çekmek olduğunu belirtiyorlar. Bahsi geçen 3 kuruluş, uluslararası şirketler ve fonların bir ülkeye yatırım yapma kararı alırken en az 2 derecelendirme kuruluşunda yatırım yapılabilir not seviyesine sahip olma şartını yerine getirebilecek anahtar konumunda bulunuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal