Türkiye İle İtalya Arasında Rekor Ticaret: 20 Milyor Doları Aşacak!

Türkiye ile İtalya 2021 yılını rekor ticaret hacmiyle kapatmaya hazırlık yapıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl sonunda 20 milyar doları aşması bekleniyor.

23.12.2021-11:57 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-13:19)

Türkiye, son yıllarda ticaret rekorları kırıyor. Son olarak 2021 yılı biterken Türkiye, İtalya ile birlikte rekor ticaret hacmi ile kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye ile Fransa arasındaki ticaret hacminin bu sene sonunda 20 milyar doları geçmesi bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Manzini, "En yüksek seneyi geçirdik" dedi. Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen ülkelerin başında gelen İtalya, ülkemizin en önemli ticaret ortaklarından. Yakınlığı, bölge coğrafyasına ulaşmada köprü olması Türkiye'yi, İtalya için önemli bir yatırım ve ticaret ortağı haline getiriyor. İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkiler de birbirini tamamlar nitelikte. Türkiye'de otomotiv, tarımsal gıda, altyapı, enerji, imalat, bankacılık ve savunma gibi ana sektörlerde bin 500'ün üzerinde İtalyan şirketi faaliyet gösteriyor. Tekstil-konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme ve kimya sektörleri de İtalyan firmalarının iş birliğine son derece açık. Bu sektörlerin yanı sıra ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, güvenlik sistemleri, mücevherat, haberleşme, mühendislik, lojistik, metal işleme, gemi inşa, enerji, ulaştırma, çevre projeleri, savunma sanayi, sağlık, finansal hizmetler ve turizm sektörleri de iş birliği potansiyeline sahip. Bu potansiyeli değerlendiren İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2021 sonunda 20 milyar doları geçeceğini söyledi.


REKOR TİCARET SENESİ

Türkiye ile artan ticari ilişkiler kapsamında açıklama yapan İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Türkiye’ye olan ilgili arttırarak daha fazla yatırımcıya hitap etmek istiyoruz dedi. Manzini, aynı zamanda İtalya'ya Türk şirketlerinin ilgisini arttırmayı hedefliyoruz. Birçok açıdan olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. İkili ticaret açısından rekor bir sene... 20 milyar dolar aşılacak. Bizim elimizdeki veriler en yüksek seneyi geçirdiğimizi gösteriyor. Bu da çok dengeli bir ticareti, İtalya- Türk firmaları arasındaki ilişkilerin ne kadar iç içe ne kadar derin olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu. 2020 yılında yurtdışından Türkiye'ye gelen 207 milyar dolar değerindeki toplam doğrudan stok yatırımda, İtalya 11 milyar dolar ve yüzde 5 pay ile yedinci sırada. Türkiye'deki İtalyan firmaların sanayi sektöründe ağırlıklı olarak gıda, hazır giyim, kimyasal ürünler, elektrik-elektronik, makine imalatı, mobilya, demir-çelik, otomotivde; hizmet sektöründe ise ticaret, turizm, haberleşme, bankacılık ve yatırım finansmanı üzerine yoğunlaştıkları görülüyor.

TÜRKLER KUZEY İTALYA'DA

İtalya’da çok fazla Türk vatandaşa ait işletme bulunduğunu ifade eden İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, özellikle bu işletmelerin Kuzey İtalya’da ağırlıklı olduğunu aktardı. Bu işletmeler, diğer Avrupa ülkelerindeki işletmelere kıyasla daha küçük ölçekli. Türkiye, İtalya'ya en çok motorlu kara taşıtları ve motorları kaleminde ihracat yaptı. Bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık yüzde 25'ini oluşturdu. Bu kalemde 2 milyar 300 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. İtalya'ya yapılan ihracatta ikinci sırayı 904 milyon 132 bin dolarla demir-çelik ana sanayisi aldı. Bunu, 649 milyon 659 bin dolarlık ihracatla bitkisel ürünler, bostan, meyve ve sebze, 463 milyon 758 bin dolarla rafine edilmiş petrol ürünleri, 391 milyon 638 bin dolarla ev aletleri takip etti. İtalya'dan Türkiye'ye geçen yıl en yüksek ithalat kalemi 1 milyar 19 milyon dolarla genel amaçlı makineler olarak kayıtlara geçti. En çok satın alınan ikinci kalem ise 859 milyon 736 bin dolarla kimyasal ürünler oldu. Bunları sırasıyla, 805 milyon 55 bin dolarla özel amaçlı makineler, 552 milyon 827 bin dolarla ana kimyasal maddeler izledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal