Türkiye İklim Değişikliğini Engellemekte Kararlı! 2053 Yılında Net Sıfır Emisyona Geçilecek!

Bakan Murat Kurum'un Glasgow'da açılışını yaptığı Türkiye'nin iklim standı insanları bilgilendirmeye başladı.

04.11.2021-12:07 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-12:16)

Geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum iklim değişikliği konusunda önemli açıklamalar yaparken, Glasgow'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nda Türkiye Standının açılışını bizzat yapmıştı. Yapılan açılış sonrası Türkiye standında bilgilendirme çalışmaları başladı.

Çalışmalar kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 2053 yılının kritik olduğunu belirterek şu açıklamalara yer verdi; "Türkiye, yeşil kalkınma devrimi ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda tüm imkanlarıyla çalışmalarını bir üst aşamaya taşımaya gönüllü ve bu konuda önemli bir kapasiteye sahip bir ülke. COP26'da da bu doğrultuda görüşlerimizi ve çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz." 

Glasgow'da yapılan toplantılarda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlayan yeşil kalkınma hareketinin yanı sıra, iklim değişimine uyum, sıfır atık ve düşük karbon emisyonları konularından bahsedildi.


MURAT KURUM: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BİR ÇEVRE MESELESİ DEĞİL

Yapılan konferanslar hakkında değerlendirmelerde bulunan Murat Kurum, iklim değişikliğinin birçok alanı etkileyeceğini belli ederek şu sözleri söyledi; İklim değişikliği sadece bir çevre meselesi değil, pek çok sektörü derinden etkileyen bir kalkınma ve bir milli güvenlik meselesidir. İklim değişikliğinin verdiği zararın dünyanın birçok yerinde sel, kasırga, kuraklık, yangın gibi felaketlere neden olduğunu görüyoruz. 100 yıl öncesine göre küresel ısınma kaynaklı yangınlar yüzde 30, hava sıcaklığının 50 santigrat derecenin üzerine çıktığı gün sayısı da son 40 yılda iki kat arttı. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye'de de özellikle son yıllarda deprem, sel, orman yangını, müsilaj gibi felaketlerle kendini gösterdi."

3 MİLYON TON SERA GAZI SALINIMININ ÖNÜNE GEÇİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2053 hedeflerinden bahsederek Türkiye'nin 2053 yılında net sıfır emisyona geçeceğini hatırlattı. Çalışmaların başladığını belirten Murat Kurum açıklamalarına şu şekilde devam etti; "Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde Sıfır Atık projemizle 3 milyon ton sera gazı salınımı önledik. Ücretli plastik poşet uygulamasıyla 14 bin 640 ton sera gazı salınımının önüne geçtik. Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) ile de sera gazı salınımına yönelik önlemlerimizi alıyoruz. Yutak alanlarımızı artırmak için de çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda şu ana kadar 111 millet bahçesinin açılışını yaptık, korunan alan sayılarımızı son iki yılda yüzde 9'dan 10,6'ya çıkardık. Bu sayıların artırılması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


HEDEF DÜNYANIN EN TEMİZ DENİZLERİNE SAHİP OLMAK

Sıfır Atık Mavi projesi ile denizlerde olan kirliliğin önüne geçildiğini ve deniz temizliği alanında birinci olmak istediklerini  belirten Bakan Kurum, sözlerini şu şekilde sürdürdü; Temiz denizlerin göstergesi olan mavi bayraklı plaj sayımızı bu yıl itibarıyla 519'da yükselterek, dünyada üçüncü sıraya yükseldik." Bundan sonra da tüm sektörlerde geliştirilecek politika, teknoloji ve yeni bir hayat tarzıyla net sıfır emisyon hedefini kararlılıkla hayata geçireceğiz. Ayrıca bisiklet yolu ve yeşil yürüyüş yollarımızı yaygınlaştırıyor, akıllı şehir uygulamaları ve yeşil şehir vizyonu kapsamında ülkemizin her yerinde enerji verimli, iklime duyarlı yerleşim alanları kuruyoruz. Daha az fosil yakıt kullanmak adına, yenilenebilir enerji kaynaklarımızı ülkemizin her yerinde artırıyoruz."

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜM İNSANLIĞIN ORTAK SORUNU

Tüm dünyanın yeşil kalkınma hareketlerini desteklediğini ve yeni bir döneme girildiğini belirten Murat Kurum, Türkiye'nin bu alanda da lider ülke olmak istediğini belirtti. Murat Kurum sözlerine şunları ekledi; "İnşallah yeşil kalkınma devrimini en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bundan önce attığımız adımlara yenilerini ilave etmek suretiyle iklim değişikliğiyle mücadelemizi kararlı bir şekilde yürüteceğiz. COP26'yı ülkemiz adına en verimli şekilde geçirmek istiyoruz. Burada alınan kararlar, Paris Anlaşması çerçevesinde atılacak adımlar önemli. Gelinen süreçte dünyamız 1,2 santigrat derece ısındı. Bu sıcaklığın 1,5 santigrat derecede kalabilmesi adına tüm dünya ülkeleri bir mücadele içine girdiler. Türkiye olarak biz de bu mücadelenin en önemli ülkelerinden biriyiz. Unutulmamalıdır ki iklim değişikliği hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu kapsamda COP26, iklim değişikliğine uyum, iklim göçleri tüm bunların tartışılacağı ve yeni kararların istişare edileceği önemli bir konferans. Türkiye, yeşil kalkınma devrimi ve 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda tüm imkanlarıyla çalışmalarını bir üst aşamaya taşımaya gönüllü ve bu konuda önemli bir kapasiteye sahip bir ülke. COP26'da da bu doğrultuda görüşlerimizi ve çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz."


YENİ YILDA COP26 GÜNDEM OLACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2022 yılında Türkiye'nin İklim Şurası düzenleyeceğini açıklayarak şu sözleri söyledi; "Özel sektörümüzle, sivil toplum kuruluşlarımızla, üniversitelerimizle, sanayicilerimizle, uluslararası kuruluşlarla uzun vadeli stratejik eylem planımızı Şura'da ortaya koyacağız. COP26'da yapacağımız istişareler, yeni yılda yapacağımız Şura'mızda önemli yer tutacak." 

Bakan Murat Kurum son olarak Türkiye'nin 65 kişilik bir ekiple 12 Kasım'a kadar Glasgow'da bulunacağını belirtti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal