Türkiye İhracatta Yeni Rekorlar Kırmaya Devam Ediyor

Türkiye’nin pandemik dönemde yaşanan tedarik sıkıntılarda alternatif bir üretici olarak görülmesi, hızlı üretim, hızlı teslimat sağlaması yeni ihracat rekorları getirmeye devam ediyor.

06.10.2021-12:22 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-15:35) Türkiye İhracatta Yeni Rekorlar Kırmaya Devam Ediyor

Türkiye’nin komşu ülkerelere yaptığı ihracat Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken bazı batı ülkeleri yönüne yapılan ihracatlarda da rekorlar gelmeye başladı. ABD ve İspanya ülkeleri yönüne yapılan ihracat tarihi bir rekora imza atarak 1.2 milyar bandını aşmayı başardı. Türkiye geçtiğimiz aylarda ABD yönüne yapılan ihracatta cari fazla vermişti. Türkiye İhracatcılar Meclisi’nin paylaştığı verilere göre Türkiye’nin ihracatı geçen ay önceki yılın aynı dönemine göre %30 artış göstererek 20 milyar dolar bandını aşmış durumda. Türkiye’nin ABD yönüne yaptığı ihracat ise 1.2 Milyar dolar bandını aşarak tarihi zirve yaşakarken ihracatta tarihi zirve gördüğümüz bir başka ülke ise 920 milyon dolarla İspanya oldu. ABD’ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45 artış gösterirken İspanya yönüne yapılan ihracat ise %39 artış göstermiş durumda. 

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN 5 ÜLKE ARASINDA ABD VE İSPANYA VAR

Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 5 ülkenin arasında da yer alan ABD ve İspanya yönüne önümüzdeki dönemde de ihracatın artması bekleniyor. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 5 ülke ise; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat miktarları ise aşağıdaki gibi oldu. Almanya: 1.5 Milyar Dolar Birleşik Kırallık: 1.2 Milyar Dolar ABD: 1.2 Milyar Dolar İtalya: 953 Milyar Dolar İspanya: 920 Milyar Dolar

ÇELİK SEKTÖRÜ VE HAZIR GİYİM İHRACATI ARTIYOR

ABD yönüne yapılan ihracatta rekor kırılırken en fazla ihracatı yapılan ürün ise çelik sektörü mamülleri oldu. İspanya ise Türkiye’den en fazla hazır giyim ürünleri satın almayı tercih etti. ABD’ye yapılan ihracatta çelik sektörünü 115 milyon dolarla otomotiv endüstrisi takip ederken, kimyevi ürünler ihracatı da 108 milyon dolarla üçüncü sırayı aldı. 

EN FAZLA İHRACAT İSTANBUL’DAN

Türkiye’den yapılan ihracatlara bakıldığında ABD ve İspanya’ya en fazla ihracat yapan firmalar İstanbul’da yerleşik olan firmalar oldu. İhracatın rekor kırdığı bu dönemde İstanbullu firmalar ABD’ye 515 milyon dolar, İspanya’ya ise 427 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. ABD yönüne yapılan ihracatta İstanbul’u sırasıyla Gaziantep, Kocaeli, Bursa, İzmir, takip etti. İspanya yönüne yapılan ihracatta ise tekstil devi şehir bursa birinci sırayı kimseye kaptırmadı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal