Türkiye için büyük keşif: Milyon dolarlık petrol

Bir dönem terör bölgesi olarak adlandırılan Gabar’da keşfedilen petrol hakkında konuşan Coşkun, “Farkında değiliz henüz ancak Türkiye için milyon dolarlık bir keşif” diyerek dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

08.05.2023-09:41 - (Son Güncelleme: 08.05.2023-09:48)

Ülkemizin tarihinde keşfedilmiş en büyük petrol rezervi olan Gabar hakkında açıklama yapan Şehit Öğretmen Aybüke Yalçın Sondaj Kuyusu'na giderek çalışmaları yerinde inceleme fırsatı bulduklarını dile getirerek, “Rakımı 1736 metre olan Gabar'a çıkışta helikopter kullanırken, ilk durak olarak en yakın karakola iniş yaptık. Bölge ise İHA'larla anlık takip ediliyor. Sahada çalışmalar 24 saat esasına göre yürütülüyor. 'Büyük keşfi yok' diye gölgeleme çabalarına girişenlere karşı 24 saat ter döken mühendis ve personel, tepkisini 'Yemin ettik' ifadesi ile gösteriyor” dedi. 

Sondaj 24 saat devam ediyor

Terör bölgesi olarak bilinen Gabar’ın, teröristlerden temizlenmesi için TSK’nın verdiği büyük mücadeleyi şimdi de TPAO ekiplerinin verdiğini dile getiren Yalçın, “36 km'lik alanda çalışmalar yürütülürken, 80 kişilik ekip 12 saatlik vardiyalar ile çalışıp 24 saat sondaj işlemi gerçekleştiriyor. Kurulan konteynerlerde kalan 80 kişilik ekip dışında günlük merkeze inip, tekrar sahaya çıkan ekipler de yer alıyor. Ayrıca sahada profesyonel ekiplerin yanı sıra hafif işlerde de yerel halk çalışıyor” ifadelerini kullandı. 

Batman ve Hatay’a petrol aktarımı yapılıyor

Yalçın, 'Yemin Ettik' yazan depolara aktarılıyor ardından, bu depolardan tankerlere yüklenerek işlenmek üzere rafinerilere taşınıyor. Ayrıca boru hatları ile Batman ve Hatay Dörtyol'a da petrol aktarımı yapılıyor. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre bu çalışmaların yanı sıra petrolün çıkarıldığı yerde işlenebilmesi için Şırnak'ta ilerleyen süreçte bir petrol rafinerisi kurulması da planlanıyor. Sosyal medyadaki dezenformasyonlar sahadaki mühendisleri de etkilemiş durumda. Petrol sahasında çalışan mühendisler medyada yer alan 'Petrol yok' şeklindeki yalan haberlerden dolayı üzüntülerini dile getirerek bizi petrolün olduğuna ikna etmeye çalıştılar. Yurt dışında master yapmış, uzun yıllar yurt dışında sondaj alanında çalışmış kişiler, 'Uydurma bir petrol hikâyesi' ile hayatlarını değiştirip buraya gelmeyeceklerini, bir yalanın peşinden ilerlemediklerini' ifade ettiler.

Ülkemiz için büyük keşif

Amerika'da master programını tamamladıktan sonra TPAO'ya katılan Süleyman Coşkun ise şunları söyledi: "Hâlâ farkında değiliz ama Türkiye'nin en büyük keşfini yapan ekip içindeyiz. Bu gerçekten onur verici."

Öte yandan bu tarihi keşfin yanı sıra dünyanın en gelişmiş doğal gaz ve petrol arama platformlarından olan Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'de yeni sondaj çalışmalarına başladı.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal