Türkiye, Google ile masaya oturacak! Gündem maddesi telif hakkı yasası!

Avrupa Birliğinin çıkarmış olduğu 'Dijital Telif Yasası' ile Avrupa'da 300 medya kuruluşuna ödeme yapmasına karar verilmişti. Tüm gözler Türkiye'ye çevrilmişti, ileriki günlerde Türkiye, Google ile masaya oturacak.

29.05.2022-10:24 - (Son Güncelleme: 29.05.2022-10:24) Türkiye, Google ile masaya oturacak! Gündem maddesi telif hakkı yasası!

Dijital telif yasası sebebiyle uzun bir süredir tartışmaların odağında olan Google, Avrupa Birliği ülkelerinin haber metinlerine telif ödemeye mahkum edilmesinin ardından tüm dikkatler Türkiye'ye çevrilmiş durumda. Tüm dünya genelinde üretilen haberlerden gelir elde eden Google, Avrupa Birliğinin çıkarmış olduğu 'Dijital Telif Yasası' ile Avrupa'da 300 medya kuruluşuna ödeme yapmasına karar verilmişti. Bu karar ile artık Google ücretsiz içeriklerden para kazanamayacak.

Google masaya oturmak için hazır

Konuyla ilişkin uzamanlar Türkiye'nin bu konuda harekete geçmesinin önemini vurgu yaparken bir başka açıklamada Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman tarafından geldi. Yayman, konuyla ilişkin açıklamalarında Google yetkililerinin masaya oturmak için hazır olduğunu ve ileriki günlerde toplantının gerçekleşeceğini dile getirerek, "Konuyla ilgili hem Kültür Bakanlığı'ndaki Telif Eserleri Genel Müdürlüğü'nde hem de Meclis'te konuları ele aldık ve almaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Fikir Eserleri Telif Kanunu'nda mı ele alınacağı yoksa yeni bir düzenleme mi yapılacağı netlik kazanacak." açıklamalarında bulundu.

Google masaya oturmak için hazır

Önemli konu başlıkları

Yürütülecek çalışmalarda önemli konu başlıklarını dile getiren Yaman, "Google yönlendirmesiyle haberlere erişim artarken diğer taraftan aynı sitelere reklam alma düzeyinde de bir düşmeye rastlanıyor. Bu da bir çelişme gibi gözükse de aslında çözülmesi gereken bir mesele. Önümüzdeki günlerde Google yetkililerinin Meclis'e gelmesi bekleniyor. Google yetkilileri telif hakkıyla ilgili düzenlemenin ayrıntılarını konuşmak için Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'na davet edilecek. Bu konu burada ayrıntılarıyla ele alınacak. Böylece Google'ın tıpkı Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de telif ödemesi yapıp yapmayacağı konuşulacak. Türk yayıncılarının Google'dan para alıp almayacağı netlik kazanacak." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal