Türkali-2 Kuyusunda Üç Bin Metre Derinliğe Ulaşıldı

Fatih sondaj gemisi Karadeniz'deki yeni sondaj lokasyonunda Türkali-2 kuyusunda üç bin 50 metre derinliğe gidildi.

12.02.2021-10:09 - (Son Güncelleme: 12.02.2021-10:09) Türkali-2 Kuyusunda Üç Bin Metre Derinliğe Ulaşıldı

Fatih sondaj gemisi, Türkali-1 kuyusunda gerçekleştirdiği faaliyetlerini tamamlamasının akabinde Türkali-2'de sondaj faaliyetlerine başladı.

Fatih, Sakarya Gaz Sahası'nda yaptığı 2. derin deniz belirleme kuyusu olan Türkali-2'de 3 bin elli metre sondaj derinliğine indi.

Türkiye'nin 405 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduğu Sakarya Gaz Sahası'nda iki sene içerisinde on Türkali kuyusu açılacak ve belirleme faaliyetleri gerçekleştirilecek. Her bir kuyu hemen hemen iki kilometre çapında olacak halde kazılacak.

Fatih'in açtığı tespit etme kuyularında tamamlama ve deneme işlemlerini de Kanuni sondaj gemisi gerçekleştirecek. Kanuni, mart ayının sonunda Karadeniz'deki işlemine başlayacak.

Projenin ilerlemesi ile belirleme kuyuları üretim kuyusuna çevirecek ve 2023 yılında doğal gaz üretimi yapılacak. Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan doğal gaz, denizin iki bin 100 metre tabanından sahile kadar yapılacak 150 kilometrelik boru hattı ile 2023'ün birinci çeyreğinde Filyos'ta ulusal şebekeye sunulacak.

Sakarya Gaz Sahası'nda 2028 yılında ulaşılacak plato sürecine dek ise toplamda kırk  kuyuda sondaj yapacak.

Karadeniz'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile iş ortaklığı gerçekleştirmek firmalar alına kritik kriterlerden biri Türkiye'de yerli sanayi ile istihdama sunacakları destek olacak.

TPAO envanterine 2017 yılında katılan Fatih sondaj gemisi, 229 metre uzunluğunda ile otuz altı metre genişliğinde yer alıyor. Envantere 2020 yılında katılan Kanuni de 227 metre uzunluğu ve 42 metre genişliğinde. Her 2 gemi de altıncı nesil derin deniz sondaj gemileri olarak on iki bin 200 metre derinliğe kadar sondaj çalışması gerçekleştirebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal