Bu zafer, Azerbaycan ordusunun Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA'ları etkin bir şekilde kullanıp büyük bir pay almasını sağlayarak, yeni nesil bir savaş analizinin sonsuza dek ortaya çıkmasını sağladı. Türkiye’nin aylardır gündemi, Amerika’da bir kez daha manşetlere çıkan dünyanın gelişmiş SIHA teknolojisinden geldi. Türkiye, İHA / SİHA teknolojisinin önemini analiz eden ve ABD ordusunun örnekleme ihtiyacını vurgulayan yeni bir analiz yayınladı.
Türk İHA / SİHA, küresel askeri teknoloji alanında yarattığı muazzam değişikliklerle aylardır dünya gündeminde yer aldı ve yine övgüler aldı. Türkiye'nin Bayraktar TB2 SİHA'ları, Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ın işgali arasındaki mücadelede Azerbaycan'ın zaferinde önemli rol oynadı ve teknolojisi ile dünya sahnesinde adından söz ettirmeyi başardı. Amerika Birleşik Devletleri'nin Türk SİHA teknolojisi yeni bir övgü aldı ve birkaç aydır başka bir analiz yapılıyor.
Foreign Policy'de yayımlanan bir analiz, Türk teknolojisinin gelecek savaşların seyrinin tamamen değiştirdiğini belirtti. Dağlık Karabağ savaşında kullanılan Türk SİHA'larının, Amerika askeri okullarındaki savaş çalışmalarını değiştireceğini belirten yazıda, Bayraktar TB2'ye yönelik dikkat çeken cümleler kullanıldı.
Dağlık Karabağ zaferi sonrasında Amerika ordusunda görev yapan stratejistlerin, savaşlar sırasında hedef olmanın ve hedefi vurmanın çok daha kolay olduğunu fark ettiğini ifade eden yazı, maliyetin bilinçli bir şekilde düşük tutularak en yüksek performansın gözetildiği SİHA teknolojisinin savaş alanlarında küresel bir anlayış farkı yarattığını ele aldı.
Amerika ordusunda görev yapan Albay Scott Shaw'ın görüşlerine yer verilen analizde, artık savaş finansmanlarının zaferi getirmekte etkin bir rol oynamadığı belirtildi.
''Dağlık Karabağ savaşı bize şunu gösterdi: Artık uluslar, savunma bütçelerinde rekor kırmadan da kombine savaş araçları geliştiriyor. Bunun için ABD veya Rusya olmanıza gerek yok. Kombine savaş aracı geliştirme girişimlerinin maliyetleri, sanılandan çok daha uygun. Bu güçlü teknolojiyi geliştirmek için ABD Hava Kuvvetleri'ninki gibi sistemlerine ihtiyacınız yok.'' diye konuşan Shaw, 6 hafta devam eden Dağlık Karabağ savaşı sırasında Türk SİHA'larının, çoğunluğu İsrail yapımı olan Ermenistan zırhlı kuvvetlerine tahmin edilemeyecek ölçüde zarar verdiğini ve etkisiz hale getirdiğini belirtti.
Bu tahribattan payını alan mühimmatın, savaşın ön cephelerinde bile yer almadığını belirten Shaw'un sözleri, bunun Bayraktar TB2 teknolojisinin kolaylıkla yönetilebilmesini ve ulaştığı etki alanının büyüklüğünü kanıtlar nitelikte olduğunu gösterdi.
Yeni nesil SİHA teknolojisi ile beraber askeri uzmanların, Amerika'nın eski günlerinde olduğu gibi bombalayarak yakıp yıkma günlerinin sona erdiğine yönelik söylemlerine yer verilen analizde, bu teknolojinin çok daha az eforla çok daha büyük yol katettiği de belirtildi.
Amerika ordusunun, Dağlık Karabağ zaferinin ardından çok daha öldürücü olan SİHA teknolojisi ile ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarına başladığı haberi de yer aldı. SİHA'ların, yerde görev yapan askerlerin kamuflajına kadar her türlü detayı değiştireceği de açıklandı. Hedefi algılama ve vurma algoritmalarının korkutucu düzeyde üstün olduğunu vurgulayan analiz, Amerika ordusunun da yeni SİHA teknolojisi ile ilgili eğitim almaya başladığına yer verdi.